EGY EGRI BIKAVÉR A VILÁG 50 legjobbja között!
A Decanter World Wine Awardson a St. Andrea Nagy-Eged dűlő Grand Superior 2017-es Egri Bikavér bor 97 pontot elérve, Best in show díjat nyert és ezáltal bekerült a világ 50 legjobb bora közé.
Lőrincz György olyat alkotott, amelyre az értő borvilág felkapta a fejét. A Bikavér sikerében mélyen és következetesen bízó borász a Nagy-Eged dűlő 2017-es Egri Bikavérével került a világ egyik legrangosabb versenyének számító ötven legjobb bora közé, méghozzá 97 ponttal (Decanter World Wine Awards - Best in show díj). Korábban ilyen sikert magyar vörösbor nem ért el.
Lőrincz György személyes találkozáson osztotta meg gondolatait a nyertes borról, s egyben arról a filozófiáról, mellyel a világot és a borokat szemléli.
„Egyik érdekessége a bornak nyilvánvalóan maga a termőhely, a Nagy-Eged dűlő, ami ezt hitelesíti. Itt az alapkőzet tengeri üledékes mészkő, a felszínen sok-sok mésztörmelék található, ugyanakkor viszonylag gazdagabb a felső termőréteg, hiszen az erózió a Nagy-Eged hegyről hozott le tápanyagot és első talajrétegeket, s így ez a meszes termőhely nagyon izgalmas szerkezetű bort tudott produkálni. 2017-ben az első dűlőszelektált bikavérünket termeltük meg erről a dűlőről. Korábban voltak már borok innen, de azokat nem bikavérként dolgoztuk fel és megrendítő, hogy ez a bor egyből a világon a legnagyobb pontszámot hozta el számunkra.
Mint Bikavérben, hangsúlyos benne a Kékfrankos, de mellette a Merlot és a Cabernet franc is szerepet kapott. Az egészben pedig fűszer a Cabernet sauvignon, mely mindössze 5 %-ban van jelen. Kellően érlelt, és ezek szerint jó arányú bornak kell lennie, hogyha ezt így értékelték a világ borszakértői. Alapvetően persze nekünk magunknak kell megfejteni, és megérteni, hogy ez a bor valóban milyen értékekkel rendelkezik. S azokat az értékeket vajon hogy lehet a többi borban, és a borstílusban megjeleníteni majd.
Ennek a bornak a másik érdekessége az évjárat, amely egy aszályos nyarat hozott 2017-ben. Amúgy is nagyon szeszélyes évjáratokat élünk meg az utóbbi évtizedekben, s ez a folyamat egyáltalán nem enyhül.
Nyilván mindez hatással van a boraink gyümölcsösségére, összetételére, de hogy hogyan, azt nem tudom.
Csak azért mondom, hogyha a bort kóstoljuk, akkor mindez információval szolgálhat, és segít megfejteni azt, hogy hogyan alakult ki a bor karaktere.”
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.