BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Nézzünk be Koch Csabához, az Év Bortermelőjéhez!

Első virtuális túránk Koch Csaba Hajós-Bajai és Villányi borászhoz vezetett, akit legutóbb az Év Bortermelőjévé választottak. Virtuális látogatásunkkor kiemelte mennyire sajnálja, hogy a jelenlegi helyzetben a nagyobb érdeklődésnek nem tud eleget tenni. Számos rendezvényt, meghívást, borkóstolót kellett lemondania. Az pedig ma még nem látszik, hogy mikor lesz újra lehetőség a borkedvelőkkel személyesen találkozni.

A vírushelyzet azonban lehetőséget adott arra is, hogy az országjárás helyett több időt fordíthasson a családjára és a birtokon felgyűlt számos feladat befejezésére. Csaba több beruházáson is túl van, amelynek a befejező munkáira most van idő. Dolgozik bio-borászatának üzembe helyezésén, a gyümölcslékészítő üzem beindításán, valamint hajósi és villányi borászatainak fejlesztését is ezekben a hetekben fejezi be.

A kialakított nagyobb raktárkapacitás lehetővé teszi, hogy az elkészült borok palackba kerüljenek, címkét, csomagolást kapjanak, hogy a korlátozásokat követően azonnal szállíthatók legyenek. Eddig 200 000 palackot töltöttek le, és megtelt a budapesti lerakat is.img_20200404_140838.jpg

Szerencsésnek vallja magát, mert munkatársai ebben a helyzetben is jól és szívesen dolgoznak, mindenkinek van elegendő munkája, többen szívesen vállalnak pluszmunkát is, hogy állásuk megmaradjon. Munkatársai három csoportban dolgoznak, több műszakban, hogy egy esetleges fertőzés ne érintse hátrányosan az egész csapatot. Gyakori fertőtlenítéssel és az ismert óvintézkedésekkel igyekeznek a vírust távoltartani, a munkavégzés feltételeit fenntartani.

Eddigi birtokigazgatója már néhány éve nyugdíjasként végezte munkáját, de a bevezetett óvintézkedések miatt most őt nélkülöznie kell. Amúgy is szükségessé vált utód keresése, így március 1-től a korábban a Sauska Pincészetnél borászként dolgozó Markó Ildikó vette át a posztját, akit Csaba most intenzíven tud bevezetni a birtok munkáiba.

Jártunk a szőlőben is, ahol a szőlőtőkék még várják az éjszakák enyhülését és a meleg napokat. Az új telepítésekben a föld alól már bújna a hajtás, de még védeni kell az éjszakai fagyoktól. Sajnos az elmúlt napokban néhány éjszaka mínusz 7 fok is volt, így a szőlő még tartogathat nem várt meglepetéseket, van még aggodalom az idei évjárattal kapcsolatban. Csaba elmondta, hogy egy évekkel ezelőtti erős fagy komoly károkat okozott az ültetvényeiben. Azóta a termésmennyiség szerényebb, ugyanakkor a minőség érezhetően javult. Ezen kívül az Agrár-környezetgazdálkodás keretében vállalt sorok közötti füvesítés is visszafogja a termést, nem engedi a mennyiség elszabadulását.img_20200404_135709.jpg

A pincébe látogatva Csaba kiemelte, hogy rosé borai az utolsó Miklós Napi Rosé Borversenyen kiemelkedően szerepeltek. A benevezett 350 minta közül sikerült 4 aranyat is elhoznia, ezzel az év legeredményesebb borásza lehetett az évről-évre erősödő versenyben. Villányi borai közül komoly eredményt vár a bordói fajtáktól, mint a Cabernet Franc, Cabernet  Sauvignon és a Merlot. A 2019-es évjárat egy kissé hűvösebb, csapadékosabb volt a korábbi éveknél, így a szőlő lassabban érhetett. A magas cukorfok mellett gazdag aromák és nagy test is kialakulhatott, így megérdemlik az új hordót, hogy értékük kiteljesedhessen. Hajós-Bajai vörösborai is nagy minőséget ígérnek, ugyanakkor a hűvösebb, kiegyenlített érési periódus egyértelműen kedvezett a fehérboroknak is. A kóstolások eredménye azt mutatja, hogy érdemes nagy várakozással tekinteni erre az évre – emeli ki Csaba. Magát egyébként optimista borásznak tartja, különösen úgy, hogy a 2019-es évjárat borai még sok értéket és élvezetet rejtenek.

Búcsúzóul még hozzáteszi, hogy pezsgő alapbora is megérdemelne egy gondolatot, így azzal a várakozással búcsúzunk, hogy lesz még jó dolgunk ebben az évben, ha Csaba borai kerülnek a poharunkba.

Csaba azt kérte, hogy következő túránk Bock Józsefhez vezessen, így maradunk – virtuálisan – délen, és megyünk Villányba.

Egészségünkre!img_20200404_135922.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr5915601568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása