BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Nézz be a borászhoz - A Szemes Pincébe
Végül maradt a bor - a Szemes Pincében jártunk

Egy találkozás, s egy barátság tud sorsfordító lenni. Ezt tapasztaljuk a borkészítés területén is, s látjuk, ahogyan egy találkozás, egy beszélgetés, egy új kapcsolat sorsfordítóvá válik újabb hódolót szerezve ezzel a bor mellé. Villány amúgy is az a hely, ahol a borba nem nehéz beleszeretni. Szemes József sem borászként kezdte pályafutását, de még csak nem is pincetulajdonosként. Kezdetben a helyi pálinkafőzde alkalmazottja volt, majd a rendszerváltástól tulajdonosa.

Életének meghatározó pontja volt Gere Attilával való barátsága, akivel a Kopár dűlőben találkoztak szőlőszomszédként. Attila munkája őt is arra késztette, hogy bort készítsen. Így született meg az első évjárat 1995-ben. Ahogy Szemes József, Józsi bácsi, pincéjéhez megérkezünk, nyomát sem látjuk annak, hogy valaha a borkészítés neki csak mellékfoglalkozás volt. Amikor a pálinkafőzést befejeztük, úgy döntöttünk, hogy a pálinkafőző helyén egy modern, a birtok szőlőmennyiségét feldolgozni képes borászatot hozunk létre, magyarázza a látottakat József. A hagyományos, kistermelői borkészítést a 2018-ban megépített új pincénkkel magunk mögött hagytuk. Az új épületben, a modern eszközökkel a borkészítés egészen új lehetőségei nyíltak meg számunkra. Tudjuk a borainkat hűteni, megvannak az eszközök a jó vörösborok készítéséhez, és szívesen készítünk fehérbort is – mutatja be az új helyet József. Leginkább a roséborok készítésében tudtunk nagyon komoly mennyiségi előrelépést tenni. A legutolsó évjáratban az új technológia segítségével már tizenhatezer palackkal tudtunk készíteni üde, gyümölcsös rosét.

 

Terveink szerint szeretnénk megmaradni családi pincészetként. Csak két állandó alkalmazottunk van, akik mellett a lányaim – Tímea és Ivett, valamint a férjeik aktívan részt vesznek a családi vállalkozásban. Tímea borász és sommelier végzettséggel is rendelkezik, így nyugodt szívvel vághattunk bele a komoly anyagikat igénylő fejlesztésekbe – mutatja be József a legújabb fejlesztéseket. – Fiatalabb már nem leszek, de még szívesen csinálom. Járok a szőlőbe metszeni, bort készítek, teszi hozzá, ahogy a pincészet egyik büszkeségébe, a Dél Cuvée-be kóstolunk.

 

A járványhelyzet okozta lezárások kevésbé érintették a pincészet életét. Már jó ideje nagy áruházláncokba szállítják a boraikat, de ha lehetőség adódik, akkor helyben is értékesítenek.  József így összegzi tapasztalataikat: – Tavaly sikerült az árbevételünket növelni, és úgy néz ki, hogy az idei első negyedév is jó eredményeket ígér. Jó partnerekkel dolgozunk, igyekszünk követni a fogyasztói igényeket. Ma a borkedvelők már nem keresik annyira az idős évjáratokat, inkább a gyümölcsös, kevésbé hordós borokat keresik. Ezért mi is ehhez igazodva kisméretű hordóban csak egy évig érleljük a vörösborokat, utána pedig az érlelést nagy ászokhordóban fejezzük be. Így készítettük el a „Délelőtt” nevű borunkat is, ami csak egy fél éves nagyhordós érlelést kapott, hogy könnyebb, jól iható, Redy-s legyen. Mivel ezt a borunkat is egy nagy áruházláncnak szállítjuk be, így a Redy-re vonatkozó szabályok alapján nem írhatjuk rá ezt az új villányi borkategóriát, de tartalmában mégis annak felel meg.

Ezzel az üde tavaszi ízzel búcsúzunk el Szemes Józseftől, akinek a derűjét, vendégszeretetét is magunkkal visszük. József még marasztal minket Villányban, s azt javasolja, hogy látogassunk el egy másik családi pincészetbe is, a Keller családhoz.

 

Egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr8716493172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása