Néhány hete, amióta a Tokaji borvidéket járjuk, érezzük ekülönleges vidék vonzerejét. Ide tényleg a világ minden tájáról jönnek alkotni, csodálni a szőlőt és a bort. A tokaji bornak különleges üzenete van. Olyan különleges, hogy egy francia borász is itt találta meg otthonát, a helyet, ahol önmaga lehet. A Tokaj Kikelet Pincészet Berecz Stéphanie nevéhez kötődik, aki nemcsak bort készíteni jött a borvidékre, hanem annak hírnevét is továbbvinni.
Most a pince és a szőlő mellett a borászoknak a digitális világgal is ismerkedniük kell, kezdi mondanivalóját Stéphanie. Egyértelműen a webshop és a virtuális kommunikáció terén szorultunk fejlesztésre, és ezt meg is tettük! Azonban arra is készülnünk kell, hogy mire véget érnek a korlátozások és fellélegezhetünk, a kiránduló és szórakozni vágyó vendégeinknek is tudjunk új élményekkel szolgálni, folytatja a jelent bemutatva Stéphanie. Mindenképpen fejlődnünk kell a vendéglátásban is. Bisztró jellegű ételeket is szeretnénk a jövőben felszolgálni a vendégeinknek. A Kikelet Ízműhelyben kínált, házilag készített süteményeket sós falatokkal fogjukkiegészíteni. Nincs szebb, mint a borgasztronómia!
Látogatásunkat a pincében folytatjuk, ahol Stéphanie elmondja, hogy jelenleg a 2020-as évjárattal foglalkoznak, amelyben minden nehézség ellenére kellemes borok születtek. Sikerült megnyernünk a tavalyi év csatáját, teszi hozzá a tőle megszokott lelkesedéssel. A terméskorlátozás nálunk nagyon erős, átlagosan 20-25 hl/ha, mert a minőség mindenekelőtt, még ha jelenleg a terméskiesést nem is tudjuk megjeleníteni a végfogyasztói árban, teszi hozzá Stéphanie. Az utolsó száraz borom még mindig erjedésben van. Szándékos döntés, hogy a boraink saját élesztővel erjednek, ahogy a természet diktálja.
Itt sem szeretnénk kihagyni a kérdést, hogy merre vezet a borvidék útja? Annyi új ötlet, üzenet fogalmazódik meg mostanában. Új üzenet? – kérdez vissza Stéphanie. Nekem a bor terén nem célom folyton új üzenetet közvetíteni csak azért, hogy kíváncsiságot gerjesszek a fogyasztóban. Inkább arra törekszem, hogy következetesen tökéletesítsem a minőséget, megbízható, egyedi borok szülessenek, és fejlesszem a birtokot. Szerintem akkor érem el a kitűzött célomat, ha a boraink minimum 5, de valamikor 7-10-15 év után is nagyon szépnek mutatkoznak. Az édes bornál ez könnyű, de az igazi kihívás a száraz bor esetében adódik! Karácsonykor kibontottam egy 2012-es Birtok Furmintot, fantasztikus élmény volt! Bevallom, most szerelmes vagyok a szép, érlelt furmintokba!
Tokaj esetében a száraz borok még viszonylag újnak számítanak a borvidék történetében, ezért Stéphanie úgy érzi, hogy a tokaji száraz borokról szóló kommunikáció megelőzi a valódi tapasztalatokat. Erre egy zavaró példát is említ, miközben a pincében lévő száraz borokkal ismerkedünk. Egy időben azt mondták, hogy a löszös borokat nem lehet hosszan érlelni, nincs elégendő savtartalom, nem tud komplexitást mutatni. Ez azonban nem igaz, teszi hozzá nagyon határozottan Stéphanie.
Bár a pincében jól érezzük magunkat a borok között, mégis teszünk egy rövid sétát a szőlőben. Szép látvány a Lónyai dűlő 50 éves hárslevelű ültetvénye, ahol Stéphanie tervezi a támberendezés megújítását. Ez átmenetileg terméskiesést fog eredményezni, de a jövő érdekében meg kell tenni. Tavaly fordult termőre egy új hárslevelű ültetvény a Kassai és a Váti dűlőben, illetve a furmint a Lantos dűlőben. Az új ültetvényeka Pezsgő, a Birtok Furmint és Birtok Hárslevelű alapját adjákmost, mert fiatalok a szőlők.
Mivel már több alkalommal voltatok Tokajban, inkább egy másik, borvidékre terelnélek titeket, bár ötletem Tokajjal kapcsolatban is lenne, válaszol Stéphanie arra a kérdésünkre, hogy kit látogassunk meg. Ritka Magyarországon az a termelő, aki tartalmas és elegáns bort tud készíteni egyszerre.Stéphanie Tóth Ferenc Bikavérét és Kékfrankosát emelte ki, így utunkat Egerben folytatjuk.
Egészségünkre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.