BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Nézz be a borászhoz - Liptai Zsolthoz
A bor legyen jó és megbízható – a Pannonhalmi Főapátság pincészetében jártunk

A „Nézz be a borászhoz” sorozatunk alkalmából most járunk először Pannonhalmán. Egy kicsi, de jó hírű borvidékre érkezünk, amelynek története elválaszthatatlan a Pannonhalmi Főapátság történetétől. A mai borvidék területe gyakorlatilag megegyezik a monostor által több száz éve művelt területek kiterjedésével, de mára az apátság által művelt ötven hektár szőlőterület mellett hatszáz hektáron főként családi pincészetek területei találhatók. A borvidék az elmúlt években jól tudta kihasználni a szőlőtelepítési támogatásokat, így szőlőterületeinek hatvan százaléka tíz évnél fiatalabb, jó termőképességű ültetvény.

 latkepek_5.jpg

Liptai Zsolthoz érkeztünk, aki a pincészet újraalapítása óta részt vesz a munkában, először borászként, majd a birtokvezetés feladatait is a kezébe véve birtokigazgatóként is. Ez a tizennyolcadik évjáratunk, amióta az apátsági pince elkészült” – fogad minket Zsolt. A Pannonhalmi Főapátság nagy hangsúlyt fektet a turizmusra, vendéglátásra, mert a helyben történő értékesítésnek fontos szerepe van a pincészet életében” – mutatja be Zsolt a lehetőségeket, ahogy a pince felé haladunk. A helyi értékesítés nélkül nem tudna megállni az a koncepció, ahogy a borászatot annak idején felépítettük és elindítottuk. Zsolt ennek gyökereit egy 1930-as fényképpel támasztja alá, amin a Főapátság budapesti szaküzlete táblán hirdeti, hogy minél több bort a termelőktől vegyenek a fogyasztók.

 liptai_zsolt_7.jpg

A pincészet működésének egyik kulcskérdése a munkaerő” – enged bepillantást Zsolt a mindennapokba. Győr környékén nehéz fizikai munkára embereket találni, mert vagy Győr közvetlen környezete, vagy a határon túli üzemek vonzzák el a dolgozókat. Két kisbusszal, a borvidék ötven kilométeres körzetéből hozzuk ide az embereket. Ezen kívül igyekszünk gépesíteni is olyan munkafolyamatokat, így munkaerőráfordítást takarítunk meg, de nem kell a szőlőminőségben kompromisszumot kötni. A sorközök művelését, az előmetszést géppel is ki tudjuk váltani, de a szürethez csak kézi erőt használunk.” – árnyalja a munkaerő pótlásának módszereit Zsolt.

Ő maga két lábbal a földön járó borász, aki számára a borkészítés során két fontos mérföldkő létezik. Az egyik a tulajdonosok által is elvárt szempont, az eredményesség, amelyet a kapacitások kialakítását követő néhány türelmi év után természetes módon elvárnak. A másik pedig, hogy a bornak jónak kell lennie, ami alatt azt érti, hogy annak hibáktól mentesnek, tisztának kell lennie. Ez olyan követelmény, amely megelőz minden más szempontot.

pinceepulet_es_-technologia_4.jpg

Az apátság kínálatát két fajtára alapozta, a rajnai rizlingre és a pinot noirra. Ez a két fajta jók kifejezi a borvidék jellegzetességeit és tartalmas, élvezhető bort ad. Zsolt kiemeli még a sauvignon blanc fajtát, de borászként a házasított borok készítésére is nagy hangsúlyt fektet, amelyek a sokszínűség mellett jól testesítik meg a megbízható, évjáratonként nem nagy eltérést mutató minőséget. A borász szerint átfogó minőségi választékot kell biztosítanunk a fogyasztóinknak, hiszen a betérő zarándoktól a jól kereső középrétegen át a csúcsgasztronómia iránt rajongókig széles igényt kell kielégíteniük. A pandémia megmutatta, hogy a széles, megbízható borválasztékot adó alapborok és igényes középkategóriás borok nélkül egy ilyen méretű pincészet nem képes túlélni a krízist. Az első zárásokat követően inkább az alapboraik fogytak a kiskereskedelemben, majd a tavaly nyári újranyitást követően a középkategóriás borok iránt nőtt meg a kereslet a vendéglátásban, míg karácsonykor a csúcsborokból vittek inkább.

Amikor az organikus borok, bioművelés vagy éppen a natúrborok divatjáról kérdezzük, Zsolt visszatér a vezérfonalhoz: a bor legyen jó és megbízható. Kipróbáltuk az új divatokat, de csak azt tartottuk meg, amit fenntarthatóan be tudtunk építeni a működésünkbe.

Az utolsó kortyokat élvezzük, amikor Zsolt útunk folytatását Etyekre javasolja, ahol az Etyeki Kúriánál dolgozó Mérész Sándor borászt látogatjuk majd meg.

Egészségünkre!

pa_2109_08_a4_hirdetes_v3_sample.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr1516600854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása