BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Nézz be a borászhoz, Kiss Gáborhoz
Cabernet franc egy, kettő, három – Kiss Gábornál jártunk

Villányi utunk folytatódik, melynek során egy újabb családi pincészethez nézünk majd be. Amikor a Keller Pincétől búcsút vettünk, még nem is sejthettük, hogy Kiss Gábor körül ekkorát fordult a világ. Több éves munkájának elismeréséül a Borászok Borásza választáson a legjobb öt jelölt közé került az idei évben. Két villányi, két tokaji és egy pannonhalmi borász közül választják majd meg az idei év Borászok Borászát. Lehet, hogy Gábor lesz az? Szurkolunk neki, hiszen a legjobb ötvenben már évek óta szerepel.

 kiss_gabor_villany-7.jpg

Gáborral nem volt egyszerű összehozni a találkozónkat. Amióta az emberek újra találkozhatnak, nyitnak a teraszok, éttermek, azóta több bor kell, megnőtt az igény a szállításra. A napi teendők mellett ezért sokat van úton. Kiss Gábor borait helyben csak korlátozottan lehet megismerni. Korábban próbálkozott borturisztikai szolgáltatásokkal, vendéglátással, de úgy érezte, hogy az egy másik szakma, amely ugyanúgy egész embert kíván, ahogy a szőlőművelés és a borkészítés. Gábor hisz abban, hogy boraival, boraiban mindent el tud mondani, amit a világról gondol, ahogyan a világot látja, ezért neki teljesen arra kell koncentrálnia.

Miután néhány szót váltottunk vele a legutóbb kapott elismeréséről, arról érdeklődtünk, hogy milyen út vezetett idáig. Az elmúlt időszak tanulással, fejlődéssel, a különböző nézőpontok kipróbálásával telt. Ennek eredménye, hogy megtalálta azt a borstílust és borválasztékot, amely igazán kifejezi a Kiss Gábor-borról alkotott gondolatait.

_16a9474_low.jpg

- Ma már tudjuk, hogy mit akarunk azzal a tizenegy hektár szőlővel, amit művelünk, kialakult az a borválaszték, amelyben a termést felhasználjuk, folytatta Gábor. Nem kell mindent a fogyasztónak kínálni, megvan az az öt, hat bor, amit jól, hozzáértéssel készítek, amiben teljesen ott tudok lenni. Célom, hogy boraim ne legyenek túl alkoholosak, nehezek, fásak, viszont minél több gyümölcsöt, egyensúlyt és eleganciát lehessen bennük felfedezni. Az érleléshez a francia hordókban találtam meg a legmegfelelőbb eszközt, ezek ugyan elég költségesek, de a keresett finomságot ezek a hordók képesek visszaadni.

 kiss_gabor_villany-29.jpg

A szőlőben és a pincében is arra törekszem, hogy ez az elegancia a boraimban megjelenjen, emeli a poharat a fény felé Gábor. A kisharsányi területek agyagos altalaja markáns csersavas szőlőtermést ad, ezért a pincében kíméletesen végzem a héjon tartást és az erjesztést. Nem szabad túl sok csersavat engedni a borba. Ezeket a jegyeket fejezik ki a Rouge, amely filozófiájában a Villányi Redy kategóriához áll közel, de mégsem az. Gábor nem szereti az Oportót, valamint a Redy-nél egy rétegzettebb, mélyebb, tartalmasabb, mégis jól iható bort szeretne készíteni; amely stílusában egy tartalmas bikavérhez hasonlít. Szeretik a fogyasztóim ezt a stílust, teszi hozzá elégedetten. Ahogy a hordók között haladunk, hamar átlátjuk a kínálatot. Cabernet sauvignon, Merlot és Cabernet Franc, ami a palackokba kerül. Enigma, Signal és a Code: ennyi. Gábor legutóbbi felfedezése a Cabernet sauvignon, amelyről vallja, hogy jó klónválasztás, megfelelő művelésmód mellett a Villányi borvidéken is be tud érni. Az elmúlt tíz évben csak 2010-ben és 2014-ben nem tudtam éretten leszedni, de akkor más fajtákkal is hasonló küzdelemben voltam.

Gábort néhány szóban a borvidékről is kérdeztük, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy ha tehetné, a fajták számát tovább csökkentené. A Franc annyira jó választás volt a borvidéken, hogy akár ezzel az egy fajtával is érvényesülhetne a borvidék. Ha ez így lenne, csak három borom lenne, Cabernet franc három minőségi kategóriában. Ez elég lenne, fejti ki Gábor Villány meghatározó stílusáról.

 _16a9530_low.jpg

Poharunkat ürítjük, indulni készülünk. Gábor még Villányban marasztal minket, hogy nézzünk be Ipacs Szabó Istvánhoz, aki hosszú idő után saját borainak készítésének fogja szentelni idejét, és szintén az idei Borászok Borásza legjobbjai közé került.

Egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr6116570686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása