BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Nézz be a borászhoz! - Légli Gézához
Kérsz még egy pohárral? Légli Gézánál jártunk a Kislaki Bormanufaktúrában

Utunk szinte balatoni körtúrává válik azáltal, hogy a Káli-medencében töltött élményeinket követően egy újabb balatoni területre látogatunk: a Balaton déli partjára, a Balatonboglári borvidékre. Ez a hely nem is olyan régen a nagyüzemi bortermelés egyik fellegvára volt a fogyasztók tudatában. A családi borászatoknak köszönhetően az elmúlt tíz év azonban teljesen átrajzolta a borvidéket. Ma már nem egy ilyen pincéből ismerhetünk meg élvezetes borokat a Balatonnak ebből a szegletéből. Nem véletlen, hogy a fogyasztók egyre szívesebben fedezik fel az innen származó borokat.


014_1.jpg

Légli Géza Kislaki Bormanufaktúrája a borvidéki lehetőségekben igyekszik mélyebbre ásni. A termőhelyi adottságok, az egyes szőlőfajták fogyasztóbarát tulajdonságai mellett a természetes borkészítésben látta meg családja boldogulásának jövőjét. Én a fogyasztói oldalról jöttem, ebből a felállásból alakítottuk ki közel húszhektáros birtokunkat, fogad minket Géza a szőlőben. Ma is csak az számít nekünk, hogy a fogyasztó kér-e még egy pohárral a borunkból, vagy sem. A járványhelyzet csak felgyorsította azt a hazai változási folyamatot, ami már jó ideje formálódott a borpiacon. A fogyasztó ízlését kell megnyerni, aki a poharával szavaz. Géza úgy érzi, hogy sokan csalódtak a magyar borban, elfordultak más izgalmasabb italok felé, belekóstoltak a külföldi borokba. Erről mi bortermelők tehetünk, és mi bortermelők is változtathatunk ezen a helyzeten.

Nem véletlen, hogy a Balatonboglári borvidék jelentős előrelépést tett ezen a területen az elmúlt évtizedekben, folytatja Géza. A fogyasztókat a gyümölcsös, jól érthető, élvezetes és izgalmas borok érdeklik, lehetőleg alacsony alkoholtartalommal. Hogy a kérdés még összetettebb legyen, a szőlőben tudnunk kell kezelni a klímaváltozás hatásait is. Az új évjárat a szüretet követő első napon kezdődik, és egyre kevésbé jelentenek támpontot az előző évjáratok. Együtt kell élnünk a természettel, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag naponta kint kell lennünk a szőlőben. Az időjárás elemeit ellenség helyett együttműködő partnernek kell tekintenünk. Ebben az elmúlt tíz évben mi is folyamatosan fejlődtünk, ahogy a szőlő tanít minket, folytatja Géza.

A Kislaki Bormanufaktúrában a bor gyakorlatilag a szőlőben dől el. A metszést, a növényvédelmet és a szüreti időpontokat is úgy választja meg Géza, hogy a szőlőben már érezhető legyen a majd palackba kerülő bor íze, zamata, karaktere. Ezért egy területről akár három szüretből származó bortétel is megtalálható a pincében. Nehéz feladat a szőlő cukortartalmáról úgy dönteni, hogy az ne eredményezzen magas alkoholt, de a szőlő érett legyen. A 2019-es és a 2020-as évjárat igazán elkényeztetett minket: szép arányok, gazdag ízek, ahogyan a borainkat elképzeltük – mutatja be Géza a hamarosan a fogyasztók elé kerülő borokat. Ehhez képest a 2021-es évjárat már egy keményebb dió. A borok egy része még nem forrt ki, és akár néhány gramm maradékcukor is maradhat egyes borainkban. A szőlő magas savakkal érkezett be, míg a cukorképződés a szüret előtt robbanásszerűen indult be. Kaptunk augusztusban jeget és kijutott a szárazságból is. A magasabb savak a hosszabb érlelést teszik majd lehetővé.


016_1.jpg

A bormanufaktúránk egy családi borászat, ahol a mindent magunk végzünk. Ez nem csak a szőlőművelésre és a borkészítésre igaz, hanem a vendéglátásra is. Borainkkal, saját készítésű és más helyi finomsággal személyesen fogadunk minden vendéget, mutatja be Géza a borturizmushoz kapcsolódó szolgáltatásaikat. Ez jó a vendégeknek is, és jó nekünk is, mert a visszajelzéseket közvetlenül megkapjuk. Ezzel kapcsolatainkat is eredményesen tudjuk építeni, sok a visszajáró vendégünk.

A Kislaki Bormanufaktúra borkínálatát is átalakították a járványhelyzet okozta lezárások. Elkerülhetetlenné váltak a kiskereskedelmi értékesítési csatornák jobb kihasználása, és az itt igényelt borkínálathoz történő igazodás. Ezért a jövőben Géza boraival Kislaki néven az áruházláncokban találkozhat a fogyasztó, míg a gasztronómiában Légli Géza Szelekció néven olyan tételeivel találkozhatunk, amelyeken a borász még csavart egyet. A Kislaki borok a jó ár-érték arány mellett tükrözik a Bormanufaktúra személyességét, természetes borkészítési gyakorlatát és a termőhely ízét, zamatát. Géza válogatott borai pedig érzékszervi kalandozásra hívják fogyasztóikat.

Kérünk Gézától még egy pohárral, mielőtt elindulnánk, hogy utunkat a Balatontól kissé távolabb, Somlón folytassuk tovább, a Somlói Apátsági Pincében.

Egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr817816903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása