BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Nézz be a borászhoz, a Sauska Tokaj főborászához
Rakaczki Gáborral, a Sauska Tokaj főborászával beszélgettünk

Kisebb megszakítás után térünk vissza ismét borvidéki barangolásainkhoz. Az augusztus 28-i Magyar Bor Napja rendezvény szervezése mellett az elmúlt hetekben nem volt lehetőségünk újabb borásztörténetek közlésére, amiért kérjük minden kedves olvasónk megértését. Rendezvényünk fergeteges hangulatban telt a Vajdahunyadvárban. Aki ott volt, annak nem kell erről többet írnunk, aki pedig nem tudott eljönni, annak néhány képpel és egy filmmel mutatjuk be honlapunkon az együttlét örömét.

Az élet úgy hozta, hogy Rakaczki Gáborral az etyeki Pezsgőkonferencián találkoztunk, ahogy tavaly Demeter Zoltánnal. Nem mi szerveztük így, de az élet úgy hozta, hogy Tokajba ismét a pezsgő kapcsán érkeztünk, hiszen a Sauska Tokaj Birtok meghatározó szereplője a tokaji pezsgő újkori történetének. Úgy látszik, hogy a pezsgő ismét kezd divatba jönni. Már konferenciája is van több éve, ahol borászatok, kereskedők, lelkes fogyasztók együtt vitatkoznak, hogy merre vezet, vagy éppen merre vezessen a magyar pezsgő útja.

rakaczki_gabor.jpg

Bizony 2013 óta, amikor a jövedéki szabályozás lehetővé tette, hogy palackos erjesztésű pezsgőt borászatok is előállíthassanak, valami elindult. Azóta a kicsi, kísérletező kedvű bortermelők mellé felzárkóztak a közepesnek mondható családi borászatok is. Ahol lehetőség volt nagyobb tőkét megmozdítani a pezsgő érdekében, ott bizony komoly kapacitások épültek ki, s indultak el borászatok a pezsgő útján. Ebben az útkeresésben különösen izgalmas történet Tokaj, ahol Demeter Zoltán mellett a Sauska Tokaj is úgy érzi, hogy a pezsgő ma az egyik számba vehető kitörési pontja lehet a borvidéknek.

Innen kezdtük a beszélgetést Gáborral, aki már több mint 12 éve készíti a Sauska Tokaj borokat. Azóta a fejlődésnek semmi sem állt útjába, most éppen az új feldolgozó építési munkálatai folynak, ahol majd az 5800 hektoliteres feldolgozó mellett étterem, pezsgő bár, vinotéka  is helyt kap majd. Ahogy a Sauskától már megszokhattuk, itt is formabontó stílussal és kivitelezési technikákkal találkozhatunk. Az új feldolgozóban a főszerepet majd a pezsgő alapborok készítésének technológiája, de a pezsgő már máshol fog készülni. A pezsgősítés 2018 óta már saját kézben van. Gábor azért kiemeli, hogy az aszúnak és a hagyományos tokaji borválasztéknak sem akarnak búcsút mondani. Az aszú mindig is Tokaj koronája lesz, de ettől még keresni kell az új utakat, ami akár új fajtákat, borkészítési módokat és piacokat is jelent egyben.

A Sauska Tokaj a borvidékre számos világfajtát is behozott, melyek nemcsak a pezsgőkészítés alapját jelentik, hanem a termőhely és ezen fajták új kapcsolatát is. Folyamatos változásban van a világ, teszi hozzá Gábor: itt a klímaváltozás, a borpiac dinamikus átalakulása, az új fogyasztói igények. Ezekre mi is csak változással tudunk reagálni. Nagy eredménynek tartja Gábor, hogy az elmúlt évben – a járvány hatása ellenére – csökkenés helyett növekedni tudtak a skandináv piacoknak köszönhetően. De belföldön, még a Villányi birtokukon is jól ment a tokaji fehérboruk és a pezsgőjük, mert erre az embereknek igényük van.

birsalmas_dulo.jpg

Megkerülhetetlennek érezzük a kérdést, hogy merre vezessen Tokaj útja. Gábor úgy érzi, hogy Tokaj még nem találta meg a jó modellt. Ő sem tud most ilyet, csak azt, hogy nyitottság és meggyőződés nélkül nem indulhat el jó irányú fejlődés. Munkájában éppen azt érzi előnynek, hogy van komoly együttgondolkodás a tulajdonosokkal, akik nyitottak az elképzeléseire és az újításokra is. A magasabb minőségű dűlős borok kibontakozásának egyik gátja, hogy hiányzik a borvidékről a területek klasszifikációja, amely nélkül nincsenek viszonyítási pontok. Ugyanakkor kell valamit kezdeni a nagy tömegű szőlővel is, amelyet nem a dűlős borok készítésére szánnak. Ebben kitörési pontot jelenthet a pezsgő, vagy a könnyebb, jól iható borok kínálata.

Gábor még egy fontos dolgot hozzátesz. Tokaji és villányi központ után egy budafoki központ kiépítését is mérföldkőnek tekinti a jövő szempontjából, amelynek a kialakítása már folyamatban van. A pezsgőkészítés és pezsgőérlelés területén megkerülhetetlen Budafok szerepe, ahol ideális körülményeket és megfelelő teret lehet biztosítani. Itt teremthetik meg a saját pezsgő előállítás bázisát. S ugyanitt létrehozható egy budapesti bázis is, mely kulcsszerepet jelenthet a fogyasztókkal történő kapcsolattartásban, a kereskedőpartnerek kiszolgálásában.

Gábor még marasztal minket Tokajban, és kéri, hogy Zsurki Sándort látogassuk meg, aki saját borászata mellett egy tokaji birtok borászaként is dolgozik.

Egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr9416695736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása