BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Nézz be az Etyeki Kúria borászához
A karantén alatt mertünk nagyot álmodni – az Etyeki Kúriánál jártunk

Pannonhalmi utunkat követően utazásainkat egy rövid időre szüneteltettük, de csak azért, hogy most ne mi menjünk a borászokhoz és a borvidékekre, hanem ők jöjjenek hozzánk. Nem is annyira meglepő ez a kijelentés, ha azt is hozzátesszük, hogy ez a BorÉRT Borturisztikai Konferencia, Kiállítás és Vásár alkalmával a Vajdahunyadvárban valósult meg. Somló főszereplésével, és számos más borvidék részvételével mutatkozhattak be a borászok ezen a rendezvényen. Aki ott volt, az biztosan nem bánta meg, aki pedig nem tehette meg, hogy eljön, azt várjuk szeretettel 2021. augusztus 28-án egy újabb személyes találkozásra és közös koccintásra a borászokkal.

Addig is folytatjuk utunkat, hogy minél több borásszal találkozhassunk. Pannonhalmáról Liptai Zsolt útmutatása alapján Etyekre érkeztünk, ahol az Etyeki Kúria főborászával, Mérész Sándorral találkoztunk. A birtok tulajdonképpen két borvidéket képvisel, az Etyeki mellett a Soproni borvidéken is jelentős méretű szőlőterülettel rendelkeznek. A két helyszín izgalmas és kimeríthetetlen lehetőségeket ad arra, hogy megmutathassák milyen, még felfedezetlen értékeket rejt e két borvidék.

914d46d5-ad34-4c7b-bbf2-826cefb1afc6.jpeg

Etyek nem ismeretlen a borfogyasztók számára, fogad minket Sándor. Az elmúlt huszonöt évben egy kis borvidékből Budapest szőlőskertjévé nőtte ki magát. Az utak, járdák, közösségi terek fejlesztése, a borturizmust kiszolgáló vendéglátóhelyek, látványpincék fejlesztése, a különböző rendezvények nagyot lendítettek a borvidék ismertségén és kedveltségén. A borturizmusban rejlő lehetőségekhez az Etyeki Kúria is szeretne még jelentősebben hozzájárulni a jövőben, folytatja Sándor. A karantén hosszú idejét nem töltöttük tétlenül, áttekintettük a birtokot a szőlőtőkétől a kóstolópohárig. A birtok idén lesz huszonöt éves, így itt volt az ideje a múltat leltárba venni, és felmérni az előttünk álló lehetőségeket. Rengeteg tervünk van a következő tíz évre, mondja ennek kapcsán Sándor.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy változnak a fogyasztói szokások, a borízlés és a gasztronómiával szemben támasztott elvárások. Amit tegnap elkezdtünk, azt ma már nem csinálhatjuk ugyanúgy. Az Etyeki borvidék, illetve leginkább annak Etyeki körzete komoly jövőt lát a pezsgőben, így ez a korábbi évekhez képest még nagyobb hangsúlyt kap. Ebből a történetből mi sem szeretnénk kimaradni, teszi hozzá Sándor a borász előtt álló feladatokat firtató kérdésre válaszolva. A buborékos borok minden fajtájára nő a kereslet, és ebben a borvidék kiemelkedőt tud nyújtani. Egyik újdonságunk egy olyan tartályos erjesztésű, friss, üde pezsgő, amely készítéséhez Sauvignon blanc-t választottuk, és nem alapborból, hanem mustból erjesztjük, - ad ízelítőt képzeletbeli poharunkba Sándor.

De ne hagyjuk ki a borokat sem. Vendéglátónk a Pinot Noirt veszi elő, mely borvidéki elterjedésében az Etyeki Kúriaúttörő szerepet vállalt. Az első ültetvények 2001-ben települtek, amelyet egy nagyobb, 2015-ös telepítés követett. Az első nagyobb mennyiséget jelentő tételek a 2019-es és a 2020-as évjáratból fognak majd kikerülni, de erre még az első koccintásokig várni kell. 

Etyek mellett Sopront sem szeretnénk érdeklődésünkből kihagyni. Sándor nagy álma, hogy a két borvidéken azonos fajtákkal, és borkészítési technikával készíthessen borokat, amelyek így megmutathatják miben is hasonlít, vagy éppen különbözik a két terület. Szeretnénk a Soproni borvidék meghatározó termelői lenni. Sajnos a kiváló termőhelyi adottságoktól a borvidék ismertsége messze elmarad. Biztos vagyok benne, hogy a klímaváltozás egyik nagy nyertese a Soproni borvidék lehet.

552df8a7-cc84-4406-b2be-94aa896318b2.jpeg

Sándort kérdeztük a borászokat mostanában foglalkoztató új irányokról is. Ő a gyorsan változó divat helyett a fenntartható, hosszú távon is eredményes szőlőművelésben és borkészítésben hisz. Ebben igazán előremutató megoldást kínálhatnak azok az innovatív fajták, amelyek a különböző betegségeknek, klimatikus hatásoknak jobban ellenállnak. Ma már vannak olyan magyar nemesítésű fajták a külföldi kínálat mellett, amelyek nem csak a szőlőtermesztésben mutattak eredményt, hanem a borász számára is izgalmasak, és egyben élvezhetők a borfogyasztók számára is. 

Sándorral éppen az MSP borokról kezdtünk beszélgetni, amikor csatlakozott hozzánk Szerepi Szabolcs is, aki az Etyeki Kúria borászat üzletfejlesztési-, és cégvezetője. Így már együtt beszélgetünk arról, hogy az MSP borok a Mérész mellett miért is említhetők a merész jelzővel.  Sándornak itt van lehetősége arra, hogy kis tételben új, az alapborokhoz képest egyedibbborokat készítsen a szakmai, vagy éppen a bevállalósabbborfogyasztók számára. Ezek a borok nem kerülnek nagy áruházláncok polcaira, helyük a gasztronómiában van, illetve az Etyeki Kúriánál vásárolhatók meg. Nemrég az angol Independent újság a Zenit 2019-es tételt az MSP sorozatból a tíz legjobb nemzetközi fehérbor közé választotta. A bornak tovább növeli az értékét, hogy magyar nemesítésű fajtából készült.

Néhány tétel megismerését követően Szabolcs és Sándor együtt mesélnek annak az álomnak a megvalósulásáról, amelybe látogatásunk alkalmából éppen belecsöppentünk. A birtok életében ennek az álomnak a megvalósulása 2013-ban kezdődött, amikor megépült az új főépület, ahol először egy borbár fogadta a látogatókat. Itt a betérők megkóstolhatták ésmegvásárolhatták a kívánt borokat. Nagy előrelépést jelentett, amikor elkészült a borterasz, ahol a vendégek már hosszabb időt is eltölthettek a borok társaságában. A borbár és a borterasz a látványpincével együtt még komolyabb lehetőséget ad az ide látogatók számára, hogy betekinthessenek a borkészítés világába és találkozhassanak azzal, aki a borok születésénél ott van.

A járványhelyzet azonban mást hozott, veti közbe Szabolcs. Minden leállt és nekünk döntenünk kellett; bezárunk, vagy legalább palackos borértékesítésre nyitva tartsunk? Utólag a legjobb döntésnek bizonyult, hogy a nyitva tartás és az alkalmazottak megtartása mellett döntöttünk, ugyanis a környéken lévő borászatok közül csak mi maradtunk nyitvahelyszíni vásárlási lehetőséggel, így folyamatos voltkommunikáció a vásárlóinkkal. Ezzel egyszerre, rekordidő alatt elindítottuk webshopunkat, ami szintén nagy lépés volt. Ahogy erről Sándor is beszélt, közben azon voltunk, hogy régi álmunkat megvalósítsuk; egy olyan konyhát, ahol az ételek helyben készülnek, és az ételkínálatot boraink ihletik. Mindent a boraink köré szerveztünk, egy olyan séffel, aki ehhez elég kreatív..(Mészáros Gábor, aki korábban olyan helyek kreatív séfje volt, mint pl. a Dunapark, az Antré vagy a Pastrami.) A napokban került ki az étlap a honlapunkra, gyakorlatilag július eleje óta ételkínálatunk is elérhető a Borbárban, Borteraszunkon, számol be Szabolcs a megvalósulásról.

A konyhára kerülő alapanyagokat sajnos nem minden esetben lehetett helyből beszerezni. Ahogy szempont a borok esetében, hogy a legkevesebb adalékanyagot használjuk, úgyételeink esetében is ez vezetett minket, számol be Sándor is és Szabolcs is a gasztronómiáról alkotott elképzeléseikről.  A legtöbb összetevőért még ki kell lépni a borvidék területéről, de sajtot például a legmagasabb minőségben már helybentudjuk beszerezni.

Az étlap úgy készült, hogy Etyek sajátosságait tükrözze, folytatja Szabolcs. Kínálunk pezsgőre komponált főételt, illetve Pinot Noir borunk által ihletett fogást, de desszertjeinket is száraz boraink ihlették. Akik az ízek világában szívesen próbálkoznak, azok számára a séfnek mindig van egy ajánlata, Sándornak pedig mindig van egy bora ahhoz, hogy elégedetten távozzon a kedves vendég. 

Ma még a külföldi vendégekre – az utazási korlátozások miatt - csak szerényen számíthatunk, ugyanakkor a hazai fogyasztók várakozásunkon felül keresnek meg minket. Etyek az a hely, ahová Budáról és a tágabb agglomerációból akár néhány órára is el lehet ide ugrani. Mi ehhez szeretnénk olyan élménnyel hozzájárulni, amely néhány kellemes órához kell. 

Slow drink, slow food, ahogy Szabolcs és Sándor összefoglalja azt a filozófiát, melyet az Etyeki Kúria a jövőben nyújtani kíván. Ehhez jelentett a karantén új lendületet a gondolkodásban. Megvalósulni látszik a bor köré épített gasztronómia és élmény, amelyet itt Etyeken az Etyeki Kúriánál meg lehet kapni.

Utunk ismét Villányba visz minket, mert Sándor a SauskaBirtokra irányított minket. Nincs rossz dolgunk!

Egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr3816632028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása