Most az ifjabb generáció dolgozik
Gere Zsolt a virtuális bortúránk következő állomásaként a Vesztergombi Pincészetet jelölte meg, így erre vettük az irányt. A pincénél Csabát találtuk, aki mostanában a telefonjával az eddiginél szorosabb kapcsolatban van. Két telefonhívás között éppen azt említette, hogy a naptárját két hét után kezdte keresni, azt is csak azért, hogy megvan-e.
A pincészet és Csaba életében az egyik legnagyobb változás, hogy az irodában, a szőlőben és a pincében nem édesapjával dolgozik. A napi szintű kapcsolat helyett most a szülőknek otthon a helyük, személyesen csak korlátozottan találkoznak, telefonon viszont gyakran beszélnek egymással.
A feladatok a szőlőben, pincében és az irodában így most Csabára hárulnak. Még szokatlan kissé, hogy nem kell annyit autóba ülni, bemutatókat tartani, de ennek előnye is van: az eddig hátrébb szorult feladatok most jobban haladnak. A szőlő ígéretesen indult, az elmúlt napokban tapasztalt fagyok náluk nem okoztak kárt. A fejtörést inkább az okozza, hogy az idei év termése hová kerüljön. Csaba azon gondolkodik, hogy egy jelentősebb terméskorlátozással csökkenti a mennyiséget, ami a minőség szempontjából biztosan kedvezőbb lesz. Az új helyzet új gondolkodást igényel a borkészítésben is. Az idei évben ezért egy nagyobb mennyiségű birtok-házasítást készítene, így szűkebb választékkal, de nagyobb tételmennyiséggel tudnak majd megjelenni a piacon.
De még a jelennél maradva, megtudtuk, hogy az értékesítés fenntartása érdekében webshopot indítottak, és nagyobb hangsúlyt fektetnek a személyes értékesítésre. Ez a csatorna ugyan még új, de már ismerkednek a lehetőségekkel a vevők is, ígéretesen indult a nyitást követően az új csatorna. Bár a belföldi kereslet erősen visszaesett, de az export megrendelések és kiszállítások, ha nem is a megszokott lendülettel, de még mennek. A belföldi piacra is igyekeznek felkészülni. Csaba minden nehézség ellenére ennek a feladatnak örül leginkább, mivel most több időt tud tölteni a pincében. Különösen izgalmas most ez a munka, mert a 2017-es évjáratú prémium borok már elkészültek. A kóstolások alapján a pincészet életében talán az eddigi legjobbnak és a legígéretesebbnek bizonyul ez az év. A palackok, dugók beszerzése jelenleg nehézkesebb mint eddig, és a 2017-es borok piaci bevezetéséhez is át kell szabni a korábbi elképzeléseket, de a borok majd remélhetőleg magukért fognak beszélni.
A mostani helyzetben az a legnehezebb, hogy senki sem tudja még, meddig tart a rendkívüli helyzet, mikor lehet újra szabadabban közlekedni, mikor mehetünk újra étterembe és bortúrázni. Csaba reménykedik abban, hogy hamarosan túljutunk a nehezén, mert a borok már várják a fogyasztókat. A pincében már minden készen áll arra, hogy a Vesztergombi Pincészet borait kereső borkedvelők a legjobb borokat kaphassák.
Csaba a pincéből kijövet Bősz Adriánhoz irányított tovább minket, aki családi bortermelőként a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának is az elnöke.
Várjuk már az új találkozást.
Egészségünkre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.