Vesztergombi Csabától elköszönve Bősz Adrián családi pincészetéhez érkeztünk. Adriánnak a családi pincészet vezetése mellett felesége, Emese lábsérülése miatt két kisgyermek édesapjaként is komolyabban kell helyt állnia ezekben az időkben a családban.
Első gondolataink a szőlőt érintik. Ahogy Adrián fogalmaz, a borvidéken most mindenki a szőlővel van elfoglalva. Ígéretesen indult az év, a szőlő egyenletesen fakadt. A borvidék elnökeként a személyes beszélgetésekből azt tapasztalja, hogy a természetből érkező jó hírek mellett azért számos aggódó kérdés is előtör a termelőkből. Hová fog kerülni az idei termés, mennyi ideig kell még a bizonytalannal együtt élni? Ezek a kérdések most mindenki fejében megfordulnak. A bizonytalan jövő ellenére a Szekszárdi borvidék termelői bíznak abban, hogy a közös munkával kidolgozott borvidéki népszerűsítő kampányuk a tervezetteknek megfelelően elindulhat.
Adrián igyekszik a sok negatív hír és esemény mellett az új helyzetben rejlő pozitív lehetőségeket is megtalálni. Az első, amit kiemelt, hogy a megváltozott körülményekhez történő kényszerű alkalmazkodás jót tett az időbeosztásának. Rájött, hogy nem kell mindenért autóba ülni, sok minden telefonon, vagy interneten is elintézhető. Kerüli a belvárost, inkább a külterületen lévő pincéjében és a szőlőben tölti el azt az időt, amit a gyermekei meghagynak neki. Akadnak teendők a ház körül is, melyekben kertészmérnöki végzettségét tudja jól hasznosítani. Adrián megemlítette azt is, hogy nagyobb figyelmet fordít honlapjára, mely az elmúlt években kissé háttérbe szorult. Egy online dolgozó borkereskedéssel partnerként együttműködve elindította az internetes értékesítést is. Az első eredmények bíztatóak.
Adrián borai elsősorban az élelmiszerboltokon keresztül jutnak el a fogyasztókhoz. Itt egyelőre még nem érezhető jelentős visszaesés. A tavalyi évhez viszonyítva ezen a területen most még stagnál a piac, de azért hosszú távon csökkenéssel számol. A személyes kapcsolatok, találkozások természetesen hiányoznak.
A családi pincészetben már készülnek az új tételek, amelyek hamarosan elérhetővé válnak a fogyasztók számára. Kifejezetten ígéretesen alakul a 2019-es fehér házasítás, amiből egy alapvetően illatos, közepes testű, jó savösszetételű bor lett. Adrián már izgalommal várja a bor fogadtatását. Sok munka, új gondolat és ötlet van benne, hogy minden kortya izgalmat jelentsen. A borra vonatkozó eddigi visszajelzések alapján van is oka optimistának lennie. Vesztergombi Csabához hasonlóan ő is kiemelte, hogy a 2017-es évjárat nem marad majd jó emlékek nélkül. A palackozás megkezdődött, így nem kell sokat várni, hogy mi is a poharunkban élvezhessük.
Jókedvű beszélgetésünket azzal fejeztük be, hogy utunkat Figula Mihálynál folytassuk.
Irány a Balaton! Egészségünkre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.