BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Nézz be a borászhoz, Egly Márkhoz
Ahol egy pohár bornál többet kaphatsz – Egly Márkkal beszélgettünk

 

Szürkébe forduló időjárásban érkeztünk meg Sümegre, ahol még útjaink során egyáltalán nem jártunk. Magyarországnak egy elrejtett, de felfedezhető és izgalmas szeglete ez, ahol Egly Márk borászata található. Márkkal a várhegy lábánál, a Vároldal dűlőnél találkozunk, ahol Sümeg régi fajtáiból összeállított fajtagyűjteményt mutat meg érkezésünkkor.Gohér, Bajor kék, Sárfehér, Lisztes fehér, Csóka szőlő, Bakator és a Rakszőlő, amelyek közül egy átlagos borfogyasztó számára nem sok az ismerősen csengő név. A néhány száz palack bor és pezsgő, amely ezeknek a fajtáknak a terméséből készül, eddig ismeretlen zamatokat rejt a filoxéravész előtti időkből. A teljesen hagyományos bakművelésű területet csak kézzel lehet művelni, a meredek hegyoldal miatt művelése Márkra marad, mert más nem vállalja; ettől függetlenül régi álma valósult meg a terület visszatelepítésével.

043ce8f8-e8d2-4c73-88e1-e5a15767facd.jpeg
Kabátunkat összehúzzuk, úgy folytatjuk utunkat a szőlőben. Sétánk során kiderül, hogy a birtok akár egész napos programra is várja látogatóit, ahol nem csak a borral lehet megismerkedni, hanem a terület nem mindennapi geológiai sajátosságaival, az ökológiai művelés jellegzetességeivel, a dűlők egyedi arcával is. Márk vallja, hogy érdemes Sümeg geológiájának és emberi történetének a megismerésével kezdeni, hogy utána a pohárban a bor már
érthetőbb legyen.

0d7a6ca8-148a-4977-9050-05605c03de45.jpeg

Sümeg önálló oltalmát éppen a közelmúltban kapta meg, ezzel ez a tizenkilenc hektáros terület az Európai Unió második legkisebb, önálló apellációjává vált. Az elmúlt tizenöt évben négy-öt pincészettel közösen sokat dolgoztunk azért, hogy feltárjuk ennek a területnek a talajtani, történeti, borászati hagyományait. Kutatómunkánk eredménye lett az a termékleírás, amely leírja, hogy Sümeg névvel milyen bor kerülhet forgalomba, mely borok viselhetik a Sümeg nevet. Az egykor 800 hektáros birtokról származó borok Európa több országába is elvitték Sümeg jó hírét, de Márk pincészetének is köszönhetően ez ma újra így van. A terület geológiai sajátosságaiból adódóan a földtörténet során keletkezett kőzeteknek egy sajátos egyvelege alakult ki ezen a területen, amely egyediségét az adja, hogy kellően közel találhatók a felszínhez ahhoz, hogy a szőlő hasznosítani tudja. A mész- éstűzkő keveredéséből kialakult altalaj a világon csak kevés borvidéken található meg.

A borvidéki jellegzetességek kifejezéséhez a talaj tulajdonságairól szerzett ismeret még kevés. Márk határozottan állítja, hogy csak megfelelő fajtaválaszték képes azt az egyediséget kifejezni, amit sümegi bornak vagy pezsgőnek nevezhetünk. Az Olasz rizling, a Furmint, a Kékfrankos és a Zweigelt szőlőfajták felelnek meg azoknak a követelményeknek, amelyek a sümegi bor alapját adhatják.

b453fd1d-9fac-43e4-ba83-37547a37522a.jpeg 

Észre sem vesszük, hogy utunk a szőlőben véget ért, megérkezünk a pincéhez. Márk szerint a bornak a szőlőben kell megszületnie. A kivételes termőhelyi adottságok csak úgy kerülhetnek a pincébe, ha megértjük és elfogadjuk, hogy ennek a rendszernek a szőlő egy fontos része, nem pedig eszköze. Egy éve műveli Márk a szőlőt biodinamikusan. A szőlőben a munkát maga végzi, és alapja, hogy a művelést a szőlőnövény sajátosságaihoz igazítja. Így más a metszés, a növényvédelem, de az elvárás is a hagyományos műveléshez képest. Még a hold állásának is jelentősége van mit, mikor végzek el a szőlőben, teszi hozzá Márk. Az alacsony tőketerhelés jelentősen javítja a minőséget és csökkenti a növény felesleges terhelését. A biodinamikus művelésjelentősebb kézimunkaigénnyel jár, amit csak akkor képes a szőlősgazda elvégezni, ha gondolkodásában is hajlandó változni.

 420d74d2-0238-4321-8a20-b47581d85d7a.jpeg

Új, nem megszokott megoldással a pincében is találkozunk. A Penta rosé amforákban várja az érlelés végét. A Pentaelnevezésű sümegi borok a termékleírás szerint csak biológiai művelésből származó szőlőből származhatnak. A sümegi roséba 10%-ig Furmint szőlőt is lehet tenni a termékleírás alapján!

Márk birtoka a borturizmus teljes palettáját kínálja. A szőlőt is úgy műveli, hogy az ide látogató jó érzéssel léphessen be a sorok közé, szívesen ismerkedjen a szőlővel, de hogy a dűlőtúra még élvezetesebb legyen a kísérő maga a borász, a szállítóeszköz pedig egy nyitott platós GAZ 69-es terepjáró. Itt a borok és az ételek mellé a látogató jelentős ismeretanyagot és szemléletet is kaphat, ha kellően nyitott erre. A borturizmus jelentős szerepet játszik a boreladásokban. Márk borainak ötven százaléka fogy el helyben.

 c8b5b6d7-60cb-4350-82e4-c0eb224547a0.jpeg

A helyet ugyan nem vihetjük magunkkal, de az élményt, a borok ízét és új gondolatokat viszont igen. Utunkat a Balaton mellett folytatjuk, Márk javaslatára Pálffy Gyulához látogatunk el, hogy megismerkedjünk a Káli-medencével.

 

Egészségünkre és finom borokban gazdag boldog új évet!

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr4016799592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása