BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Nézz be a Hernyák Birtok borászához
Új irányvonalak Etyeken

Mint azt már sok kolléga előttem nagyon szépen kihangsúlyozta, a szőlőben nem állt meg a
munka. A természet rendszere nem ismeri a karantént, vagy a munkaszüneti nap
kifejezéseket. Mi, a mezőgazdaságban dolgozók jól tudjuk ezt. Éppen ezért a munkánkban
nagy változást nem hozott a járvány. Csökkenés helyett inkább csak munkanövekedést
eredményezett, amiért ezentúl olyan értékesítési csatornákra is figyelnünk kell, melyekkel
korábban nem, vagy csak nagyon kezdetlegesen foglalkoztunk. A Hernyák Birtoknak a
járvány kezdetével és a turizmus leállításával, szinte 100 százalékban megszűntek a bevételei.
Boraink, párlataink és pezsgőink kizárólag nálunk helyben, valamint budapesti borbárokban
és a csúcsgasztronómiában találhatók meg. Ezek a felületek pedig egyik napról a másikra
megszűntek létezni. Eshettünk volna kétségbe, de pánikolás helyett inkább a megoldáson
törtük a fejünket. Feleségem családja fantasztikus érlelt sajtokat készít Nemesvámoson a
Tekeresvölgyben. Az általuk készített gourmet termékekkel együtt szállítjuk ezentúl házhoz a
borainkat egy úgynevezett „milk and wine” csomagban. A vártnál is nagyobb siker miatt most
még jobban beleástuk magunkat az online kereskedelem lehetőségeibe. Nekünk jelenleg ez az egyetlen bevételi forrásunk, így nagy becsben tartjuk.

dsc_4303-min.jpg

Több termék debütálását is terveztük az idei évre, valamint ebben az időszakban fejeződnek
be birtokunkon az utóbbi évek beruházásai, átalakításai is. Nagy örömünkre szolgált volna
ezeket kisebb-nagyobb fesztiválokon, borkóstolós programokon bemutatni. Bízunk benne,
hogy a nyár második felében erre már lesz lehetőség. Édesapám, Hernyák Laci nagy álma,
hogy újra megépíthesse az etyeki párlatházát. Ez idén végre megvalósul. Már csupán napok
választanak el bennünket attól, hogy lefolyjon az első pár csepp pálinka a vadonatúj
lepárlónkon.
Közben a szőlőben minden eddigi évhez képest többet tudunk dolgozni. Az eddigi heti 1-2
nap pincében töltött munkanap helyett most inkább a szőlőben dolgozunk. Meg is látszik a
munkánk eredménye. Több olyan feladatot is elvégeztünk, melyek a korábbi években
időhiány miatt háttérbe szorultak.

img_9141.jpg
Etyeken a jövőben középpontban a pezsgő áll majd. Úgy gondoljuk, és a borvidék termelői is
egyetértenek velünk abban, hogy Etyek zászlóshajója következő években a palackban érlelt
pezsgő kell, hogy legyen. Persze, ennek érdekében azért még nagyon sokat kell dolgoznunk,
de idővel majd eredményeink is bizonyára alátámasztják elképzeléseinket. Az etyeki pezsgő
eredetvédelmének alapja, a termékleírás már elkészült, melynek köszönhetően a jövőben
elkerülhető, hogy túl sokféle stílusjegy jelenjen meg az etyeki pezsgők választékában.
Kezdetektől fogva támogatjuk borvidékünk borászainak erre vonatkozó elképzeléseit.
Hiszünk benne, hogy csak együtt, egy úton juthatunk el a csúcsra. Kis borvidék vagyunk,
összefogás nélkül elveszünk.
A Hernyák birtok egyébként is nagyobb fokozatba kapcsolt a pezsgőkre vonatkozóan. A
2020-as év lesz az első, amikor már a csendesborhoz viszonyítva túlsúlyban készül majd
pezsgő alapbor a pincénél. Ez nagy szó, és nagy előrelépés a borvidéken. Bízunk benne és
azért szurkolunk, hogy idővel sok követőre találjunk.

img_8837.jpg

A megnövekedett online értékesítés gondjai a fiatalabb korosztály vállát nyomják, így nem túl
sok szabadidőm marad. Ami szabadidőm marad, azt igyekszem a kislányommal tölteni.
Janka, bearanyozza a legnehezebb, legfárasztóbb napjaimat is.
A szinte folyamatos online jelenlét miatt most rendszeresen tudom követni néhány kollégám
internetes történetfolyamait. Különösképpen szeretem az egri Gál család tartalmait nézegetni,
mindig igényes képekkel, jó ötletekkel találkozom velük kapcsolatban. Titit az egyetem évei
alatt ismertem meg, és azóta jó barátok vagyunk. Édesapjához sajnos nem volt szerencsém, de
az elmondások alapján egy igazi újító volt, kiváló stratéga, és a magyar borágazat igazi
vezéregyénisége. Jó látni azt, hogy Titiben ezek a tulajdonságok ugyanúgy megvannak.
Nehéz lehet egy ilyen előd árnyékából kibújni, de Titinek úgy látom, ez sikerülni fog. Ha még
az egész országra nincs is akkora hatással, mint édesapja volt, a véleményem szerint
személyében az egri borvidék egyik leghaladóbb gondolkodású borászatát építették fel újra az
utóbbi években. Ahogyan címkéiken is lekövethető, a tradíciókat tisztelve mégis azokat
időnként meg-megújítva gondolkoznak a borvidék egészéről. Ha egy bort kóstolnátok tőle,
akkor az mindenképpen valamelyik vadonatúj Egri Bikavér dűlőszelekció legyen!

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr1815689536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása