BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Nézz be a borászhoz a csopaki Szent Donát Borkúriába
A jövőben bizakodunk

Gál Tibor Pincészetét elhagyva örömmel tértünk vissza a Balatonra, azon belül is Csopakra a
Szent Donát Borkúriába. A Balaton már két hete nyitva, így a nyári hangulatot időző nyüzsgés
fogadott bennünket. Nemsokára újra koccinthatunk! – éreztük rögtön a nyári szellőben a
reményt.
Kovács Tamás fogadott minket, aminek nagyon örültünk, hiszen számos teendője mellett
sikerült számunkra is időt szakítani. A terasz már nyitva, ahol éppen a másfél méter
távolságot igyekeznek beállítani. Tamás ma már egy kissé pozitívabban látja a helyezet, mint
márciusban, amikor az egész elkezdődött. Akkor még a legjobb és legrosszabb
forgatókönyvek felvázolásával voltak elfoglalva, hogy a jövő ne érje őket készületlenül.
Ahogy a helyzetet figyelemmel kísérték, hol a jobb, hol pedig a rosszabb forgatókönyvnek
jósoltak nagyobb valószínűséget. Most inkább optimisták, mivel a megszorítások feloldását
júliusra várták. A legfontosabb feladat most, hogy a 6-7 éve itt dolgozó állandó személyzetet
meg tudják tartani.

img-4514.JPG
A Szent Donát Borkúria különösen megérezte a korlátozásokat. Az egész vállalkozás a
vendéglátásból él. Gasztronómia, borkóstolás, borbárok és borszaküzletek kiszolgálása; az
utóbbi két hónap azt jelentette, hogy a bevétel egyik pillanatról a másikra szinte a nullára
esett vissza. A reményt az online értékesítés és kapcsolattartás beindulása és reményteli
épülése jelentette az elmúlt időszakban. Pozitívan kellett csalódniuk abban, hogy vásárlóik is
szívesen fordultak az internet irányába, szívesen használják az új csatornákat a
kapcsolattartásra, vásárlásra. Az internetes értékesítés a vártnál jobban beindult, így az
internetes jelenlétre, a közösségi oldalak használatára a jövőben is kiemelt figyelmet
szeretnének fordítani.

Amikor a szőlőről és a borról kérdeztük Tamást, nagy örömmel számolt be arról, hogy a
pincében az elmúlt 10 év legjobb évjárata pihen. Az évjáratra mindig kényes furmint 2019-
ben a legszebb arcát mutatta meg, de hasonlóan jókat lehet elmondani az olaszrizlingről és a
kékfrankosról is. A tavalyi év boraiban benne van a termőhely, az évjárat szépsége és az ízek
gazdagsága is. Kár, hogy ebben a helyzetben most kevesebb a lehetőség arra, hogy ezt minél
több borfogyasztónak elmondják, megmutassák. Amikor a borokról beszélgettünk, Tamás
arról is beszámolt, hogy szüretre lesznek kész a pince harmadik bővítésével is. Új gépek
fogják a 20 hektáros területről érkező szőlőt várni. Most az idő és energia nagy részét erre
fordítják. A birtok már teljes egészében átállt az ökológiai művelésre. Ahogy tapasztaltuk, ez
országszerte egyre népszerűbb. Tamás úgy fogalmazta meg, hogy a klímaváltozás egyik
pozitívuma ez lesz. A szárazabb nyarak kevesebb növényvédelmet igényelnek, így tisztább
borokat ihatunk. A csapadékhiány azért gond lehet, az idei évben az elmúlt 50 év
legszárazabb tavaszán vagyunk lassan túl.

img-3649.JPG

Mielőtt befejeztük volna a látogatásunkat, Tamás még megosztotta velünk jövőbeli terveit.
Más, hasonló borászatok vezetőivel beszélgetve arra számítanak, hogy a megszokott
vendégszámra és forgalomra még legalább egy évet várni kell. A jövőben megpróbálkoznak a
saját termelésű zöldségek feldolgozásával, amelyet így a borok mellett szintén meg lehet
majd venni Borkúria minőségben.
Tamás Somlóra irányított minket, ahol a Somlói Vándor Pincébe fogunk benézni, és Kis
Tamást fogjuk kérdezni.
Egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr7815711252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása