Mindig öröm számunkra, ha túráink során nagyobb pincészetbe és kisebb borászatba egyaránt beköszönthetünk. Ilyenkor kiderül, hogy ha a borok kerülnek szóba, akkor a különbség elenyészik. Különösen igaz ez akkor, ha az értékesítés célpiaca hasonló. Nem mintha eddig bármely boros kalandozásunk szokványosan alakult volna, most mégis nagy érdeklődéssel tértünk vissza a Balatonhoz, hogy benézzünk a Badacsonyban Török Csabához, a 2HA Szőlőbirtok és Pincészethez.
Nehéz volt az időpont egyeztetés, mivel Csaba a kisebb borászatokban megszokott módon a „mindenes” szerepét tölti be. Ennek számunkra előnye is van, hiszen így mindenről első kézből értesülhetünk a szőlőtől a fogyasztó poharába kerülő borig egyaránt. A birtokra érkezve Csaba azzal kezdte a mondanivalóját, hogy körülbelül 10 napja folytatják ott a munkát, ahol márciusban abbahagyták. Akkor egy berlini borbemutatóról visszatérve járványgyanú miatt két hét önkéntes karantén következett, majd a vendéglátás és a turizmus leállása miatt a bevételek a nullára csökkentek. A bankszámlán lévő tartalékból már nem húztuk volna ki a szüretig – fogalmazott Csaba.
A 2HA borok döntő többsége nagykereskedelmen keresztül jut el a vendéglátóhelyekre, külföldre, vagy az itthoni kereskedésekbe. A májusi nyitás jól jött, a rendelések beindultak, Csaba erős kezdést tapasztalt, s ez bizakodásra ad okot a nyári, őszi szezont tekintve. Fejtörést most a szőlő ad, mert a virágzás a 8-10 fokkal hűvösebb nyárkezdet miatt elhúzódik. A szőlő is várja a nyarat, de ha a nyári napok hűvösebbek lesznek, akkor a termést inkább pezsgő alapbornak nevelné Csaba, ami a birtok életében nem lenne újdonság.
Belépve a pincébe Csaba megmutatja a birtok valódi keresztmetszetét. Ami ebbe a pincébe fér, azzal szeretne a jövőben is foglalkozni. A 4,5 hektár szőlőterületből egy kisebb terület eladásával igazodna a pince adta lehetőségekhez. Kis birtok tulajdonosaként Csaba érzi, hogy a minőségi borok piacán egyre erősebb a verseny, növekszik a kínálat, míg a kereslet nem emelkedik ilyen ütemben. Szerinte nagy szükség lenne arra, hogy az éttermekben a vendégek az étkezésekhez mindig megihassanak egy pohár jó bort. De ezt a közlekedési szabályok most nem teszik lehetővé.
A borokra térve már tudjuk, hogy sok kérdésünk lesz. A leginkább vörösborairól ismert Csaba nem csak ezzel, hanem a választott szőlőfajtákkal is kitűnik a borvidék termelői közül. Szerinte racionális oldalról megközelítve a kérdést, Badacsony a filoxéra vész előtt inkább vörösboros vidéknek számított. A kifejezetten meleget szerető Sangiovese szőlőfajta bizonyította, hogy szereti ezt a területet, ahogy a világfajták is, így a klímaváltozás is ezt az utat igazolja. Nincs gond a beéréssel, a csersavak érettségével. Kifejező, tartalmas, akár országos vagy nemzetközi összehasonlításban is helytálló bornak tekinti Tabunello (100% Sangiovese) és Courage bordeaux-i házasítás szerint készült borukat. Vörösbort készíteni nem volt muszáj, de Csaba mégis ezt az utat választotta azért, hogy kifejezhesse azt, amit borról és termőhelyről gondol.
A birtok organikus szőlőművelést folytat, bár erről nincs még hivatalos igazolásuk. Csaba ajánlásában következő állomásunkra vonatkozóan ennek is nagy szerepe volt, hiszen így utunk a Bükki borvidéken dolgozó Sándor Zsolt borászatába vezet, amely hivatalosan is organikus borászat.
Már várjuk az új élményeket.
Egészségünkre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.