BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Nézz be a borászhoz! - 2HA Szőlőbirtok és Pincészet
Feketén, fehéren a vörösről

Mindig öröm számunkra, ha túráink során nagyobb pincészetbe és kisebb borászatba egyaránt beköszönthetünk. Ilyenkor kiderül, hogy ha a borok kerülnek szóba, akkor a különbség elenyészik. Különösen igaz ez akkor, ha az értékesítés célpiaca hasonló. Nem mintha eddig bármely boros kalandozásunk szokványosan alakult volna, most mégis nagy érdeklődéssel tértünk vissza a Balatonhoz, hogy benézzünk a Badacsonyban Török Csabához, a 2HA Szőlőbirtok és Pincészethez.

Nehéz volt az időpont egyeztetés, mivel Csaba a kisebb borászatokban megszokott módon a „mindenes” szerepét tölti be. Ennek számunkra előnye is van, hiszen így mindenről első kézből értesülhetünk a szőlőtől a fogyasztó poharába kerülő borig egyaránt. A birtokra érkezve Csaba azzal kezdte a mondanivalóját, hogy körülbelül 10 napja folytatják ott a munkát, ahol márciusban abbahagyták. Akkor egy berlini borbemutatóról visszatérve járványgyanú miatt két hét önkéntes karantén következett, majd a vendéglátás és a turizmus leállása miatt a bevételek a nullára csökkentek. A bankszámlán lévő tartalékból már nem húztuk volna ki a szüretig – fogalmazott Csaba.

67626169_2323431401035935_1406812629384560640_n.jpg

A 2HA borok döntő többsége nagykereskedelmen keresztül jut el a vendéglátóhelyekre, külföldre, vagy az itthoni kereskedésekbe. A májusi nyitás jól jött, a rendelések beindultak, Csaba erős kezdést tapasztalt, s ez bizakodásra ad okot a nyári, őszi szezont tekintve. Fejtörést most a szőlő ad, mert a virágzás a 8-10 fokkal hűvösebb nyárkezdet miatt elhúzódik. A szőlő is várja a nyarat, de ha a nyári napok hűvösebbek lesznek, akkor a termést inkább pezsgő alapbornak nevelné Csaba, ami a birtok életében nem lenne újdonság.

Belépve a pincébe Csaba megmutatja a birtok valódi keresztmetszetét. Ami ebbe a pincébe fér, azzal szeretne a jövőben is foglalkozni. A 4,5 hektár szőlőterületből egy kisebb terület eladásával igazodna a pince adta lehetőségekhez. Kis birtok tulajdonosaként Csaba érzi, hogy a minőségi borok piacán egyre erősebb a verseny, növekszik a kínálat, míg a kereslet nem emelkedik ilyen ütemben. Szerinte nagy szükség lenne arra, hogy az éttermekben a vendégek az étkezésekhez mindig megihassanak egy pohár jó bort. De ezt a közlekedési szabályok most nem teszik lehetővé.

12038223_10206563806506254_4800690635487069438_n.jpg

A borokra térve már tudjuk, hogy sok kérdésünk lesz. A leginkább vörösborairól ismert Csaba nem csak ezzel, hanem a választott szőlőfajtákkal is kitűnik a borvidék termelői közül. Szerinte racionális oldalról megközelítve a kérdést, Badacsony a filoxéra vész előtt inkább vörösboros vidéknek számított. A kifejezetten meleget szerető Sangiovese szőlőfajta bizonyította, hogy szereti ezt a területet, ahogy a világfajták is, így a klímaváltozás is ezt az utat igazolja. Nincs gond a beéréssel, a csersavak érettségével. Kifejező, tartalmas, akár országos vagy nemzetközi összehasonlításban is helytálló bornak tekinti Tabunello (100%  Sangiovese) és Courage bordeaux-i házasítás szerint készült borukat. Vörösbort készíteni nem volt muszáj, de Csaba mégis ezt az utat választotta azért, hogy kifejezhesse azt, amit borról és termőhelyről gondol.

A birtok organikus szőlőművelést folytat, bár erről nincs még hivatalos igazolásuk. Csaba ajánlásában következő állomásunkra vonatkozóan ennek is nagy szerepe volt, hiszen így utunk a Bükki borvidéken dolgozó Sándor Zsolt borászatába vezet, amely hivatalosan is organikus borászat.

Már várjuk az új élményeket.

Egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr9715740106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása