BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Nézz be a borászhoz - A Balassa Pince

2020…ha januárban valaki ezt mondja tejesen biztos, hogy kinevetem. Akkor lehetetlennek tűnt, ami azóta bekövetkezett. A világ gyökeresen megváltozott, és minden átalakult, amit addig biztosnak véltünk.

Ha a függöny mögé nézünk, maga az évjárat se kényeztet el minket. Az év első 4 hónapja olyan száraz volt, mintha a Szahara kellős közepén művelnénk szőlőt. Szerencsére volt megfelelő tartalék a talajban, így a rügyfakadás időben érkezett. Talán az őzikék jelezték nekünk, hogy nincs csapadék, mivel mindent lerágtak, amit csak elértek.

img_0017-2.jpg

Aztán éles váltás, és mintha folyamatosan egy esős brit szigeten kellene küzdeni az elemekkel. Majd viharok érkeznek nem is akármilyenek. Több mint 300 mm csapadék egy hónap alatt. Elindul a versenyfutás a természettel, aki gyorsabb, az nyer. Küzdelmes évjárat.

De a szőlő és a borász nagy küzdő. Minden nehézség ellenére a virágzás is megérkezik, és elindul az
igazi tánc, amit 100 nap múlva a szüret zár majd le.

Közben érdeklődve figyeljük, hogy mi történik a világban, és reménykedünk, ez csak egy véletlen volt a gépezetben és szomorúan tekintünk vissza, de bizakodunk, hogy minden a helyére kerül.

Kilépünk a CYBER térbe. Elindul a ZOOM világa. Talán soha nem gondoltuk volna, hogy interneten keresztül fogunk borokat kóstoltatni, és virtuális pincetúrákon részt venni a világ bármely pontján. De a világ nem áll meg karantén idején se, és ezzel egy teljesen új interaktív tér nyílik meg. Furcsa, mert a személyes jelenlét igen fontos, de most a helyzet mást kíván. Új dimenziók nyílnak, és nekünk borászoknak bele kell tudnunk illeszkednünk ezekbe a dimenziókba.

A nyár nem a megszokott ütemben zajlik. Viharok jönnek, majd ugyanolyan gyorsan mennek. Számtalan gyönyörű égi jelenség váltja egymást, villámok, szivárvány, reggeli köd. Mintha nem is a nyarat élnénk, hanem egy eddig nem látott hibrid évszakot, amit még soha nem tapasztaltunk.

A karantén, a bezártság a borfogyasztási szokások megváltozásához vezetett. Átalakulóban van a borpiac, a trendek, az igények. A borászoknak új utakat kell kijárniuk, és minden lehetőséget át kell gondolniuk. Nehéz időszak, de szükségszerű.

Lehetőséget ad, hogy átgondoljuk sok dolgot, megtervezzük a jövőt. Hiszen ahogy a világ változik, nekünk is ki kell lépni a komfortzónánkból. Új gondolatok, új termékek, új fajták. Az eddigi gondolatok, trendek, szokások sok esetben elvesztik jelentőségüket. A tradíció mindig nagyon fontos, de most talán túl kell rajta lépni, és felhasználva az erényeit ötvözni kell a jövő kihívásaival.

Minden energiánkat a fejlesztésekre összpontosítjuk. Az új telepítések lehetőséget adnak arra, hogy felvegyük az új irányokat, és a piacnak megfelelő termékekkel tudjunk nekivágni a következő időszaknak. Kísérletezünk, próbálgatunk, kutatunk.

Július vége van, az évjárat szépnek ígérkezik. A kaotikus nyár lassan lecsendesedik, az augusztus fogja meghozni a zsendülést, majd az érést. Lelassul a természet, és mi elkezdünk készülni a szüretre.

De ez most egy új szüret lesz új szempontokkal, más célokkal, ami eddig még nem volt…

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr416086814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása