BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Nézz be a borászhoz, Váli Péterhez
Aki a Kéknyelvűvel hódítja meg a világot

Még tavasszal, amikor bakancsot húztunk és poharat vettünk a kezünkbe, hogy elinduljunk meglátgatni a borászokat, nem gondoltuk, hogy borvidékről-borvidékre járva ilyen élményekben gazdag felfedezéseink lesznek. Nem csak a bor íze maradt meg emlékként bennünk, hanem a borászok zamatgazdag gondolatai is a szőlőről, a borról és az életről. Érdekes, hogy hasonló izgalommal várjuk az utolsó kérdésre a választ, vagyis, hogy hova menjünk tovább.

Több tokaji pince után, folytatva a vulkanikus vonalat, Badacsonyra tértünk vissza, Váli Péter borászatába, ahová Balassa István küldött bennünket. Péter éppen egy hosszabb borkiszállítást követően értük el, hogy benézhessünk szőlőjébe, pincéjébe, vendégházába. Szívesen mutatja meg azokat a helyeket, melyek a tavaszi újranyitást követően most újra vendégekkel teltek meg. Nagy a sürgés-forgás a borteraszon, hiszen most többen jönnek, mint tavaly ilyenkor. Hiányzik ugyan a külföldi vendég, de az élénkebb belföldi forgalom valamelyest pótolja a kiesést.

5d6d5959-27a7-4fb0-ae6c-08c89bd04e59.jpeg

Péter bizakodó. Ha ez az erős indulás a Balatonon folytatódhat, az a korábbi forgalomkiesést gyorsabban csökkentheti. Amikor tekintetünket a szőlő felé fordítottuk, Péter már nem tudott ilyen jó hírekkel szolgálni. Bár a korábbi évek nagyon korai szüretéhez képest az idei évben hagyományos szeptember közepi, végi szüretre készülnek, azonban addig még sok munka van a szőlővel. Péter szőlői organikus művelésűek, felszívódó szereket nem használnak, a gyomirtó pedig a kapa náluk. A sok eső gyakrabban hívja ki a csapatot a szőlőbe: nagy kihívás egészségesen megőrizni a szőlőket ilyen időben.

A gondos kezekért hálás a szőlő, különösen akkor, ha nem várnak tőle nagy mennyiséget. Gazdájukkal együtt készülnek arra, hogy a termőhely és a fajta legjobb arcát mutathassák meg. Péter a kényes királykisasszonynak tekintett Kéknyelűre és Budai Zöldre a leginkább büszke. Kéknyelű boruk nem csak a hazai csúcséttermek kedvelt tétele, hanem külföldi, igényes éttermek fogyasztói is szívesen adnak egy nagyobb összeget, hogy ehhez a különlegességhez jussanak. Péter hisz abban, hogy Magyarország is képes arra, hogy ne csak friss, néhány évig izgalmas borokat töltsön az igényes fogyasztók poharába. A járvány például lehetővé tette azt, hogy a 2018-as évjárat tételei még ne fogyjanak el, így volt ideje a bornak, hogy minden szépségét magára öltve mutatkozhasson be.Péternek sikerült a Budai Zöld virgonc savai fölé kerekedni. Az alacsony alkoholtartalom mellett izgalmas, élvezhető savstruktúrával olyan ízeket tudott ezzel megmutatni külföldi, igényes fogyasztóknak is, amely a borpaletta kevéssé ismert oldalát tárhatta fel.

 

Péter engedi a szőlőt a pincében kibontakozni. Borai héjon is eltöltenek valamennyi időt, hogy a legtöbb borkedvelő számára eddig ismeretlen ízekkel gazdagodjanak. Szürkebarát boruk ezt színével is szembetűnően adja vissza: rosé színe már palackbontás előtt kíváncsivá teszi fogyasztóját. A héjból származó tanninoknak köszönhetően kevesebb ként kell használni, ami már egyre több fogyasztónak szempont.

A pincéből kifelé jövet Péter elmondta, hogy Magyarország magas minőséggel, a hazai fajták újrafelfedezésével képes újra helyet foglalni magának a világpiacon. Magyarország lehet izgalmas, ha belátjuk, hogy a mennyiség növelése helyett egyre inkább a minőségre kell a hangsúlyt helyezni. Lehet saját utunk, amelyhez minden eszközzel rendelkezünk.

4f75b9ed-aecf-4ced-9fd7-45ca1ffb4be0.jpeg

Péter Heimann Zoltán szekszárdi pincéjébe irányított minket, így egy hosszabb fehérboros útszakasz után ismét vörösbort fogunk kortyolni.

Várjuk az új élményeket.

Egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr3116165862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása