Váli Péter borászatából kilépve egy rövid időre meg kellett szakítanunk túráinkat, és visszatértük a főhadiszállásra, hogy az augusztus 29-i Magyar Bor Napja programjára készüljünk. Sok jó borra, teltházra és vidám koccintásra számítva készülünk a rendezvényre, ahol valóságosan is találkozhatunk a borászokkal és együtt koccinthatunk velük. Várunk titeket is erre az ígéretes napra!
Azért a nagy hajrában még szakítottunk időt arra, hogy egy vidám kiruccanást tegyünk a Heimann Családi Pincébe, Szekszárdra. Zoltánnal sikerült összefutnunk, aki feleségével Ágival és az ifjabbik Zoltánnal készítik a borokat. Már bőven folynak a szüreti előkészületek, ahogy az árnyékok napról-napra hosszabbak lesznek, és az éjszakák is egyre frissebb időt hoznak. Hiába itt az ősz a határban. Talán sikerült egy mozgalmas, nem éppen megszokott időszakot maguk mögött hagynunk, bár a jövő még bőven tartogathat meglepetéseket.
Zoltán azonban nem olyan borász, akit egy ilyen nehézség a földre kényszerítene. Ahogy ő fogalmazott, válság mindig volt és mindig lesz is, a kérdés az, hogy ki milyen gyorsan képes az új helyzetekhez igazodni. Az esélyt a kilábalásra új eszközök alkalmazása, új piacok és piaci csatornák keresése jelentheti, új termékekkel kell megszólítani a fogyasztókat, ahelyett, hogy bedeszkáznánk a pinceajtókat.
Zoltán elmondta, hogy aktív időszakon van túl a család. Az első és legfontosabb lépés az volt, hogy sikerült minden munkavállalót megtartani munkabérük csökkentése nélkül, csak a tulajdonosoknak kellett kevesebbel beérniük. Ezen túlmenően itt volt az ideje a honlapnak és a teljes kommunikációnak a megújítására, a webáruház fejlesztésére.
A szőlőben sem teltek tétlenül a napok, a Birtok hivatalosan is megkezdte az organikus művelésre történő átállást. Az átállás nem csak a szőlőben fog változást, hozni, hanem a gondolkodásban is. Több időt kell majd a szőlőben tölteni, és az eddig megszokott gyakorlaton is folyamatosan változtatni kell. Az organikus művelés nem új, csak a mai ember számára jelent váltást egy korábban jól ismert és alkalmazott gyakorlatra.
Zoltán azt is kiemelte, hogy a kereskedelmi partnereik kezét sem szerették volna elengedni, annak érdekében, hogy velük együtt keressék meg az új lehetőségeket. Mivel a pince nem zárt be, így újranyitásról sem számolhatott be Zoltán. Maszkos pincelátogatásra, teraszos borkóstolásokra, online borélményekre mindig volt lehetőség Heimannéknál. Ahogy Zoltán nyomatékosította, a mezőgazdaság nem csiki-csuki játék, aki ebből él, az nem hagyhatja abba.
Ezért is folyamatos a kísérletezés és az új keresése a szőlőben és a pincében. A Heimann&Fia Kadarka és Kékfrankos tételeit még finomabbra szeretnék hangolni a jövőben. Folytatódik az egészfürtös spontán erjesztésű tételek készítése az idei évben, és az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva még nagyobb hangsúlyt fognak a kínálatban kapni a dűlős tételek. Két tétel kóstolása közben Zoltán derűsen jegyzi meg: erőnk, kedvünk és időnk is van a felfedezéshez, újításhoz, kísérletezéshez, ezért csináljuk. Nincs miért unatkozni.
Nem csak a poharunk lett tele jó borral, lelkesedésünket is feltöltötte ez a szekszárdi látogatás. Zoltán egy másik borász egyéniséghez irányított minket, a Tokaji borvidék egyik meghatározó borászához, Demeter Zoltánhoz. Irány tehát Tokaj, mert élményből soha nem elég!
Egészségünkre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.