BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Demeter Zoltán pincéjében jártunk
Ahová a vendég nem csak a borért megy

Demeter Zoltánhoz nem kikapcsolódni megy a borszerető, hanem feltöltődni. Hozzá nem lehet egy pohár borra betérni. Nem is volt könnyű dolgunk Zolival időpontot egyeztetni: egy családi vállalkozásban ilyenkor a szüret mindent visz. A pincéhez érve Zoli éppen a pezsgő alapborok alapanyagának szüreti előkészületeivel volt elfoglalva. A szüret elindult, nincs megállás decemberig.

Zoli a pezsgőt is komolyan veszi. Nem is csoda, hogy jelenleg az ő pezsgője a legdrágább magyar pezsgő. Most éppen a 2015-ös évjárat kapható. Mindennek megvan a kerete, mondja Zoli, nem lehet gyökértelenül, a múlttól elszakadva élni a jelenben és nem tudni, hogy hová megyünk. A Tokaji borvidéken a pezsgőnek is megtalálhatók a gyökerei. Egy 1829-es leírás szerint a pezsgőkészítés első lépéseit a borvidék már akkor megtette. Felmérték a termőhelyi lehetőségeket, a pezsgő alapbornak való fajtákat. A Tokaji borvidék alkalmas a legmagasabb minőségű pezsgők elkészítésére.

demeter_zoltan_kakas_vineyard_kis.jpg

Ahogy a pincében haladunk beljebb, úgy mélyülnek az egymással megosztott gondolatok is. Zoli számára a borkészítés nem az eredmény, hanem az eszköz, amelyen keresztül megtalálhatja saját önkifejezését, amelyben integrálhatja a múltat, a jelent és a jövőt. Ha szőlőtermesztés, vagy borkészítés, akkor nem lehet megalkudni. A legjobbat kell megkeresni és elkészíteni. Ehhez vissza kell térni a több száz éves tokaji klasszifikációs rendszerhez, a borvidék minden szereplőjének fel kell vállalnia és képviselnie Tokaj évszázadok alatt kiforrt értékeit. Fontos feladata a borvidéknek, hogy nevelje, képezze fogyasztóit, mert a tokaji bort fogyasztó nem csak bort kap, hanem mindazt, amit ez a borvidék a borral a magyarságnak és a világnak adott.

Merre tovább Tokaj? Tesszük fel a kérdést Zolinak, mert tudjuk, hogy sokat gondolkodik és beszél borvidékéről. Zoli szenvedéllyel mondta el, hogy szerinte Tokaj a világ egyik legfontosabb borvidéke, Magyarország egyetlen értelmezhető márkája határainkon túl. Ha ez fontos, akkor borvidékünk jövőképében meghatározó szerepet betöltő borászati vállalkozóinak és a külső gazdasági-politikai irányítóknak egyetértésben meg kellene végre határozni Tokaj reális lehetőségeit, feladatát és rövid, középtávon bejárható útját. Alapkérdéseket kell tisztázni, érzelmi befolyásoltság nélkül. Ameddig ezek a mondatok egyszerű mondatszerkezetben nem lesznek kimondva, addig nem lehet a hajó orrát jó irányba állítani.

Egy korty bor után azért hozzáteszi szomorúan, hogy jelen pillanatban az irány nem jó és biztos, hogy megfontolt és eltökélt állami beavatkozás nélkül nem is lehet olyan irányba mozgatni, ami belátható időn belül megélhető eredményt tudna létrehozni a borvidéken. Az irányba-állítás elsődleges szempontjainak a piacgazdasági viszonyok tiszteletét és a szélsőségesen életszerű döntéseket látja. Zoli néhány nehezen vitatható példát is hoz: napjainkban 60-80 Ft egy kiló szőlő ára, bruttó 300 forintért palackozott Tokaji eredet-megjelölésű bort lehet vásárolni kiskereskedelmi egységekben és 750 hektár Furmint szőlőt szedtek le a gazdák a földre ez év júliusában.

demeter_zoltan_tokaj_1.jpg

Zoli nem csak általánosságban beszél a borvidék felemelkedéséhez szükségesnek tartott lépésekről, hanem igyekszik azt saját birtokán megvalósítani. Zoli elmondta, hogy mindig keresi a lehetőségeket és a válaszokat ebben a bonyolult helyzetben, hogy miként tud egy borászati vállalkozás Tokajban életképes maradni, külső finanszírozás nélkül. Most a pezsgők állnak az érdeklődése középpontjában, de a száraz bor, - akár dűlőszelektáltan is - és az édes borok megtalálhatók a kínálatban. Az aszú különleges pozíciót tölt be a gondolkodásában, elfogadta, hogy ezt a bortípust - még ha a világ legfontosabb bora is- el kell tartani, finanszírozni kell. Elmondta továbbá, hogy nyugodtabb lett, amióta ez a kérdés a helyre került a fejében.

demeter_zoltan_aszu_1.jpg

A magas minőség felmutatása és képviselete már régóta meg van a gondolkodásomban, amelyhez társulva a nyugodt, következetes munka véleményem szerint meghozhatja az eredményeket – vallja Zoli. Azonban régiónkban és talán az egész országban is, oly mértékű a vállalkozói türelmetlenség és a feszültség, hogy a folyamatos szabály változtatások és az adminisztratív vontatottság nem adják meg az alapját ennek a kiszámítható nyugalomnak. Az is tény, hogy még mindig erőlködve vetkőzzük le a velünk hozott és velünk élő automatizmusokat, azokat a kommunizmusból hozott termelési, kereskedelmi és marketing mozdulatokat, melyek még mindig nehezítik a helyzetbekerülést. Az kijelenthető, hogy a szakmai környezet a három évtizedben elvégzett munka okán és az ebből felmutatott minőség alapján a természetes maradék cukorral bíró borok világának tetejére helyezte már Tokajt. A felelősség és a nyomás ettől csak növekedett a piaccal történő kapcsolatfelvétel tekintetében. Eddig sikertelen próbálkozások sorozatán vagyunk túl.  Így a következő generációnak is marad feladata, csak a borvidék is megmaradjon hozzá, teszi hozzá Zoli a remény és a felelősség hangjával.

Szép borok emlékével és komoly gondolatokkal telten indulunk tovább, hogy az őszi Balatonhoz térjünk vissza, ahol tavasszal és nyáron már többször is járhattunk. Tálos Attilához nézünk be, a Gellavilla borászatba.

Egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr3616215714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása