BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Nézz be a Káli Kövek birtok borászához!
Egy korty Balaton – a Káli Kövek birtokon jártunk

A Balatonhoz mindnyájan tudunk egy-egy különleges élményt társítani. Ez még fokozható azzal, ha ellátogatunk a Káli-medencébe. Szép a Balaton tavasszal és nyáron is, de ősszel talán még izgalmasabb. A táj színessé válik, a szőlő elindul a pincék felé. Így érkeztünk meg Szabó Gyulához, aki évekkel ezelőtt engedett a hegy hívó szavának azért, hogy a bor egy új életpályára állítsa.

Ahogy a pincéhez érkezünk, a must és a friss bor illata csapja meg orrunkat. Gyula most főleg a pincében dolgozik, hiszen a szőlő már a pincében van, ami pedig kint maradt, az az elmúlt napok jelentős esőzése miatt lehet, hogy kint is marad. Jó évjárat lesz, mutat a pince felé. A szeptemberi aszály jót tett a szőlőnek, bár a lé mennyisége egy kissé elmaradt a tavalyitól.  Idén a Sauvignon blanc emelkedik ki a leginkább a választékból. Sikerült több ütemben nagyon jó minőségben a pincébe hozni. Már kiforrt, hamarosan megismerkedhet a pohár is vele.

Gyula évek óta 15-20 szőlőtermelővel működik együtt, akiktől jó minőségű szőlőt tud minden évben vásárolni. Az idősödő termelők sok időt töltenek kint a tőkék között, így a pincébe jó minőségű szőlő kerülhet. Ez az együttműködés jó a szőlőtermelőknek is, mert az átlagos felvásárlási ár kétszeresét kapják termésükért, de jó a borásznak is, mert változatos, sokféle szőlőhöz juthat, amelyből széles borválasztékot tud készíteni. Sajnos a jövő már nem ilyen rózsás, mert a legtöbb szőlőtermelő nem tudja a metszőollót kinek átadni. A következő tíz évben arra kell felkészülnünk, hogy több szőlőt kell magunknak megtermelni, a választékot pedig szűkíteni kell – teszi hozzá Gyula.

A tavalyi évjáratú vörösbor felett elmélkedünk, amely hamarosan a palackba kerül, helyet adva az idei évinek, amikor a vírushelyzetre kérdezünk rá. Gyula inkább jó hírekről tud beszámolni. A kezdeti ijedtség után a Balaton az egyik nyertese a járványnak. A tavalyi évhez viszonyítva idén többen jöttek. Jó vendég volt a budapesti nyaralótulajdonos, de nem lehet panaszkodni a biciklis turistákra sem, akik még az ősszel is rendszeres látogatói a Káli-medencének. Jól ment a helyi értékesítés, mondja egy félmosollyal Gyula.

A Káli-medence sikere abban rejlik, hogy az utóbbi években komoly gasztronómiai kínálat épülhetett ki Köveskálon és a környező falvakban. Több ismert étterem mellett számos igényes borászat tud izgalmas harapnivalókat mutatni. Érkeznek fiatalok is, akiknek sajtot, pékárut készítenek, vannak igényes szálláshelyek, a táj pedig mindig is készen állt arra csodálói fogadására. Van már összefogás is a különböző vállalkozások között, így egymáshoz tudják küldeni a vendégeket. A Káli Kövek jövője is a helyi értékesítés továbbfejlesztésében rejlik, erősíti meg Gyula az eddig elhangzottakat.

A Káli-medence nem a klasszikus balatoni tömegturizmus helyszíne. Ide az igényesebb, felfedezésre vágyó turisták jönnek, hogy harapjanak és kortyoljanak egyet a vidékből. A minden évben magas minőségben készülő Olaszrizling birtokborral fejezzük be látogatásunkat. Bár még maradnánk, hogy a jó borok mellett a vidék romantikája is a miénk lehessen. Még egy korty bor és folytatjuk utazásunkat. Gyula Homonna Attilához irányított bennünket. Attilával régi és szoros a barátság, egyszer meghívott a birtokára szüretelni, azóta már nekem is van birtokom - mondja Gyula.

Egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr7716260276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása