BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Nézz be a borászhoz! - Az egri Tóth Ferenc Pincészetben jártunk

Sorozatunkban az első lépéseket még tavasszal tettük meg, amikor a szőlőn a rügyek még éppen csak megpattantak. Új évjárat, tavasz, új remények. Most a hó ropog a lábunk alatt, a szőlő nyugalomban van, várva a tavaszi meleget. Jó visszatekinteni arra, hogy hány helyen is jártunk, mennyi borász osztotta meg gondolatait velünk, amelyeket mindenkinek lehetősége van újra olvasni, szemezgetni utazási élményeinkből.

Utazásunk során magunk mögött hagytuk a Tokaji borvidéket, hogy egyszer újra visszatérhessünk. Így értünk vissza Egerbe, ahol jártunk már a St. Andrea Pincészetnél, és Gál Titinél. Most Tóth Ferenc pincéjébe látogatunk, ahol a soron következő generáció képviselője, Tóth Katalin fogad bennünket. Most ő és férje az, akik már átvették a pince kulcsát. Régi borászcsalád gazdag örökségét gondozhatják, a háttérben édesapja segítő tapasztalataival. Katalin szívesen képviseli az egri hagyományokat, s egyben nyitott korunk új technológiái iránt is. 

toth_katalin_portre_2.jpeg

Ebben a mindenki számára váratlan helyzetben, kétségtelenül jelentősen átalakult, megváltozott a borászat mindennapi élete, kezdi Katalin az éppen aktuális helyzet bemutatásával. Ami az értékesítés és a borturizmus szempontjából az elmúlt években szinte már természetes volt, az hirtelen megszűnt, vagy radikálisan lecsökkent. Mindez olyan mértékben, hogy ennek ellensúlyozására nincsen új út, egy zseniális ötlet, egy váratlan megoldás, helyezi Katalin a realitások talajára a borászatok mai helyzetét. Természetesen mi is – mint mindenki más – igyekszünk minél kevesebb veszteséggel túlélni ezt az időszakot: átcsoportosítjuk a munkaerőket, fokozzuk az online jelenlétünket, ahol lehetséges, csökkentjük a költségeinket, igyekszünk folyamatosan kommunikálni és együtt gondolkodni partnereinkkel és fogyasztóinkkal egyaránt.

Emellett örömmel használjuk a 2020-ban befejeződött újabb beruházásunk által biztosított lehetőségeket: új technológiai eszközöket, új hordókat, a nagyobb, szebb, rendezettebb pincénket, hogy ne csak a nehéz, hanem az örömteli dolgokról is szó essen. Sajnos, a szintén újonnan elkészült exkluzív borkóstoló termünket és pinceágunkat a jelenlegi helyzetben nem tudjuk kihasználni, de készülünk arra, hogy a pincének ez a része is élettel teljen meg. Viszont a pincészet évek óta működő webshopját most 100%-ban ki tudjuk használni, hiszen a járványhelyzet mostanra átterelte a fogyasztókat az online térbe. Ami nekünk ebben az időszakban fontos feladatunk, az az, hogy hatékony és felhasználóbarát weboldalt nyújtsunk a vásárlónak, ahol mindent megtalál, amire szüksége van, és minden kérdésére választ kap. Az online borértékesítés mellett online kóstolókat is tartunk, egészíti ki az online lehetőségeket Katalin. A kóstoláson részt vevők egy-egy válogatás mellé kóstoló jegyzetet kapnak segítségül, ami lehetővé teszi, hogy saját tempójukban, de mégis professzionális módon tudjanak kóstolni. 

dsc_2495.jpg

dsc_2484.jpg

A jövőt boncolgató kérdésünkre Katalin lelkesen számol be a tervekről. Az Egri Borvidéken mindig kiemelkedő jelentősége van és lesz a borturizmusnak, ez nálunk sincs másképp. A Szépasszonyvölgyi látványpince mellett a Kistályai úti feldolgozópincében 20-30 fő részére kialakított exkluzív kóstoló terem, és egy 100-120 főt befogadó pinceág is rendelkezésünkre áll. Ezen túl, ami igazi különlegesség, a 2020-ban Tóthék néven kialakított szabadtéri helyszín. A Birtok harminc hektáros szőlőterületnek a legszebb, de az egész Egri Borvidék egyik legimpozánsabb pontján, a Síkhegy tetején is van lehetőség rendezvényt tartani. Ezt még mi is tanuljuk, csinosítjuk, fejlesztjük, de úgy, hogy a hely varázsát, természetességét mindenféleképpen megőrizzük, teszi hozzá halkan Katalin.

Ahogy a pince felé indulunk vissza, bepillantunk a metszést végzők munkájába, de megismerkedhetünk azokkal a területekkel is, ahol 2021-ben új ültetvényeket terveztek. Utunk végén, a pincében a friss borok illata csábít bennünket, ahol az első 2020-as fehérbor palackozásra vár, s míg az Egri Csillag a házasítás műveletét várja, a komolyabb vörösök pedig most fognak a hordókba kerülni. A korábbi évjáratok vörösborai a hordóválogatásra, és a házasítás műveletére várnak.

vinyard_2.jpeg

Szeretjük hallgatni a borászok optimizmusát, jövőbe tekintő terveiket. Ezért is jó velük beszélgetni, együtt részt venni egy-egy rendezvényen, vagy az online eladásaikban segítségükre lenni.

Katalin javaslatára utunk most a Soproni borvidékre vezet, ahol még nem jártunk. Luka Enikőt fogjuk meglátogatni.

Egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr116400466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása