BorÉRT

Nézz be a borászhoz!

Nézz be a borászhoz, a Keller Pincébe
Ahonnan a bort a vendég viszi el

Villányból már egy egészen szép gyűjteményünk van, hiszen jó ideje járjuk a borvidéket pincéről-pincére. A borászok javaslatai alapján jártunk már ismert és kevésbé ismert, kicsi vagy éppen nagy borászatokban. Valamennyien a saját látásmódjuk szerint mutatták be, hogy mit jelent nekik a szőlő, a bor, a borvidék. Mostani túránkon egy olyan pincéhez készülünk, ahol a tradíció nem kérdés, hiszen már az ötödik generáció foglalkozik a borral, és a hatodik is kész arra, hogy folytassa ezt a hivatást. Túránk még abban is eltér a többi látogatásunktól, hogy a Keller Pince borait leginkább azok ismerik, akik Villány rendszeres látogatói és vendégként ebbe a pincébe is betértek már. Innen a bort a jókedvű vendég viszi ki a pincéből.

 pincekicsi.jpg

Szép, napsütéses, de a megszokottnál kissé hűvösebb tavaszi napon érünk a pincéhez, ahol Keller Györgyöt éppen kapuszerelésben találjuk. A köszöntés után György el is mondja, hogy a munkák legnagyobb részét feleségével, Edittel és lányukkal, Kingával maguk végzik, a négy állandó alkalmazott segítségével. Különösen igaz ez az elmúlt egy évre, mivel a bevételt jelentő vendéglátás teljes elmaradása most még fontosabbá tette a személyes részvételt a munkában. Most többet kell dolgoznom, mint 20 évvel ezelőtt, érzékelteti a helyzetet György, aki már nagyon várja a nyitást, hogy végre azt tudják folytatni, amiben igazán otthon vannak.

 teraszkicsi.jpg

Ahogy belépünk a birtokra, vendéglátónk büszkén mutatja a legutóbbi fejlesztéseiket, a télikertet, a teraszt és a napelemeket. Fontos lépést tartani, és a vendéglátás színvonalát, minőségét is folyamatosan kell fejleszteni, a költségeket csökkentő beruházásokat elvégezni. Nálunk alapelv, hogy a vendég hozzánk érkezik, ezért mi fogadjuk és vagyunk vele mindaddig, amíg itt van – enged bepillantást György a pincészet filozófiájába. Itt minden a vendéglátás céljait szolgálja. A 7,5 hektáros birtokról 8-10 féle bort tudunk az asztalra tenni, de mindig készülünk valami újdonsággal is. Mi már láttuk azokat a hordókat, amelyek az új tételeket rejtik, de a borokról még nekünk sem árult el többet a házigazda. A télikert mellett egy nagy szabadtéri konyha segítségével lehet megvalósítani a gasztronómiai élményeket. A betérőt a villányi borok mellett kemencés ételekkel várják. Sok a visszatérő vendég, a 60-70 %-a visszatér, de vannak olyanok is, akik gyerekként voltak itt először, úgy jönnek újra megízleni ételeket és az újabb évjáratok borait. A vendégek kényelmét a SarokHáz panziójuk teszi teljessé, amely Villány történelmi pincesorán található. A központi fekvésű szállás 16 vendég kényelmes pihenését teszi lehetővé.

 etteremkicsi.jpg

György csak olyan borokat tesz a vendégek asztalára, amit máshol nem lehet beszerezni. A Keller Pince borai nem találhatók meg szupermarketekben. Néhány vendéglátóhelyre szállítják be boraikat, meg egy kevés megy külföldre is, de oda inkább az alacsonyabb árfekvésű borokat viszik. Ide a vendég az élményért, a mi borainkért és miattunk jön, nem szeretnénk neki csalódást okozni, hangsúlyozza ki nagyon határozottan György.

Amikor a borvidékről kérdezzük, elégedetten mesél arról a dolgos harminc évről, amelyet a borvidék a rendszerváltás után bejárt. Sikerült igényes, magas színvonalú borstílust kialakítani, amely komoly vonzerőt jelent a borturistáknak. A legtöbb borász széles kínálatot tud nyújtani az ide látogatóknak, komoly programválasztékkal gondoskodnak arról, hogy aki Villányba érkezik, az biztosan jól érezze magát. A Villányi Franc egy új, fontos mérföldköve a borvidéknek. Nem kérdés, hogy a borvidék ebben világszínvonalút tud készíteni. A világban csak kevés helyen készítenek tisztán Cabernet franc bort, a fajta számára pedig Villány kiváló termőhely. György nem kételkedik abban, hogy a Villányi Franc a pincészetük életében is komoly értéket fog képviselni. A Redy-t is jó iránynak tartja, bár saját profiljukba nem igazán tudják jelenleg beilleszteni. A Redy a fiatalabb generáció bora, a borvidék is az általuk előnyben részesített értékesítési csatornákba szeretné terelni ezt a bortípust. A Redy-vel Villány képes új fogyasztók megszólítására is.

 kocckicsi.jpg

Jól éreztük magunkat a Keller Pincében, jó volt tapasztalni a vendégszeretetet, az elhivatottságot, a bor szeretetét. György javaslatára egy másik szintén elhivatott, fiatal villányi borászhoz, Kiss Gáborhoz fogunk továbbmenni.

 

Egészségünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://borert.blog.hu/api/trackback/id/tr9916521204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

BorÉRT

Jelentősen átszervezte a koronavírus borászok életét is. Nekik a szőlőben, pincében továbbra is helyt kell állniuk ahhoz, hogy zamatos bor kerüljön a poharakba, és eljusson a fogyasztókhoz. Mi, borkedvelők nem feledkezünk el a borászokról. Szeretnénk, hogy most, a nehéz időkben is közel legyenek hozzánk. Mivel most személyesen nem lehet, ezért ezen a blogon látjuk vendégül kedvenc borászainkat, hogy bepillantsunk hozzájuk, megtudjuk, mi foglalkoztatja őket, és mit terveznek a jövőre.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása